Hladno pivo u odbrani radničke klase

Hladno PivoUmesto letnjeg hita, Hladno pivo su odlučili suočiti fanove sa surovom realnošću, problemima radničke klase i privatizacijom, spotom za pesmu “Firma“.

“Svirajući uzduž i poprijeko lijepe naše regije, primijetili smo u baš svakom gradu kombinaciju novih crkvi i propalih tvornica, velikih zastava i još veće nezaposlenosti, pa se tako dogodila pjesma Firma koja taj fenomen pokušava objasniti u manje od tri minute. Pjesma je ubrzani tečaj za mlađe, kratki podsjetnik za one malo starije, ali i upozorenje za nadolazeće da ne padaju olako i bez ispaljenog metka na stare fore novog početka.” – objasnio je Mile Kekin.

U spotu, čiju režiju potpisuje Andrej Korovljev, nema profesionalnih glumaca već glume ili, bolje rečeno sudeluju, bivši radnici Gredelja, Diokija i Kamenskog. Vidljiva je i emocionalno vrlo upečatljiva njihova želja da se ne zaboravi šta se dogodilo ali i šta se i dalje događa sa nekadašnjim gigantima, koji, po rečima radnika, nisu propali zbog konkurencije niti tehnološke zaostalosti već isključivo zbog krađe i želje kriminalaca u odelima da se napravi mesta za porodicu.

Spot za pesmu “Firma” sniman je na stvarnim lokacijama propalih fabrika Gredelj, Dioki i Kamensko.