-

NaslovnaVestiVesti iz regionaGrad Niš dobio ulicu Miše Blama

Grad Niš dobio ulicu Miše Blama

Džez muzičar, kompozitor, aranžer, džez publicista Mihajlo Miša Blam dobio je ulicu u Nišu.

Skupština Grada Niša usvojila je 20. januara predlog “Nišville jazz festivala” da jedna ulica u gradu ponese ime ovog istaknutog umetnika. Odluka je ozvaničena u Službenom listu grada.

U obrazloženju koje je “Nišville” podneo naglašava se da je Miša Blam dao nemerljiv doprinos razvoju džeza u Srbiji, ali pre svega u Nišu.

Nekadašnja Skopljanska ulica koja se nalazi u blizini Simfonijskog orkestra i Sinagoge će se od sad nositi ime Miše Blama.

Mihailo Blam je dobitnik mnogih priznanja, a uredbom Vlade Srbije dobitnik je posebnog priznanja za doprinos nacionalnoj kulturi Srbije.

“Njegova sestra, istaknuta glumica Nada Blam, nedavno je poverila na čuvanje “Nišville jazz” muzeju deo eksponata vezanih za džez u Srbiji, koje je Miša Blam decenijama prikupljao. Nišville se nada da će se i Mišin rodni Beograd na sličan način odužiti velikom umetniku, tako što će jednu ulicu na njegovom voljenom Dorćolu nazvati njegovim imenom, kada je već propušteno da bude sahranjen u Aleji velikana”, naglašeno je u saopštenju.

Najnovije vesti

Izdvajamo