-

Gitara Paul Reed Smith – u Nišvil džez muzeju

Ratko Zjaca sa gitarom Paul Reed Smith
foto: arhiva Nisville festivala

Narednih dana u Nišvil muzeju biće izložen vredan eksponat gitara Paul Reed Smith koju između ostalih koriste Santana i John McLaughlin. Gitara je poklon Ratka Zjače – uglednog kompozitora, džez gitariste i profesora džez odseka na Univerzitetu u Roterdamu.

Zjača je kolekcionar najvrednijih gitara današnjice i poklonio je izuzetan primerak iz svoje bogate kolekcije Nišvil muzeju kao znak poštovanja za sve što Nišvil čini za promociju džez umetnosti.

U propratnom pismu Ratko Zjača je naveo:

„Oduševljen sam što je Srbija jedna od retkih zemalja koja poseduje džez muzej i tako veliki i ugledan festival kakav nemaju daleko bogatije zemlje. Živim i radim više od 30 godina u Roterdamu koji organizuje najveći evropski dzez festival „North Sea“ na kome sam nastupao, kao i na Nišvilu – i mogu da kažem da Nišvil ima daleko bolju atmosferu, organizaciju i publiku – iako ima pedeset puta manji budžet. Zajedno su opravdano uvršteni od strane londonskog Gardijana među 10 najboljih evropskih džez festivala.“

„Nišvile zaslužuje daleko veću podršku kojom bi, siguran sam, privukao više turista nego moj North Sea festival. Privilegija je biti učesnik Nišvila. Gitara je moja skromna zahvalnost Nišvilu za sve što je uradio u misiji promocije istinske kulture i pokretanja džez muzeja jedinstvenog u Evropi“ – stoji u pismu Ratka Zjače.

Najnovije vesti

Izdvajamo