-

Garage in July snimili pjesmu za Jurkasov kratki film

Foto: Marina Filipović Marinshe

Gašenje“ je kratki film koji je nastao kao plod suradnje između mladog swamp ‘n’ roll benda Garage in July i Anđela Jurkasa. Jurkas potpisuje scenarij i režiju, a bend pjesmu „Sebe ugasiti blues“.

Stvaranje ovog filma bio je izazov tehničkoj ekipi i samim glumicama. Sve je, nakon iscrpnih proba, snimljeno u jednom takeu i iz ruke. Snimatelj i montažer filma je Robert Ferenc. U filmu se, kao jedine uloge, pojavljuju Dea Maria Računica i Gordana Džepina. Film je svojevrsna Anđelova posveta „Fight Clubu“ Davida Finchera.

U filmu prevladava mračna atmosfera ispunjena motivima voajerizma. Glumice rade ono što zapravo većina želi vidjeti, konstantno održavajući napetost, ali ipak ne idu do kraja (na nama je probati odgovoriti zašto?). Možemo se pitati tko ili što se tu gasi? Glumice sebe time što rade, ili oni koji to snimaju i gledaju? Što se to gasi? Film nam pokazuje što se sve može dogoditi kad tehnologija zavlada ljudskim željama i potrebama. Tehnologija ubrzano napreduje, a nju ne prati razvoj ljudske svijesti. Tako je pjesma „Sebe ugasiti blues“ sušta suprotnost onome što vidimo na ekranu, a i u našoj svakidašnjici. Ona stoji kao crta obrane, a njezina su oružja ljubav i osmijeh djeteta.

„Gašenje“ ujedno simbolizira i kraj jedne ere benda. U lipnju ove godine, iz benda je otišao Leo Fekete, bubnjar koji je s bendom bio od samih početaka. Garage in July je sada trojka. Igor je s bas gitare prešao na bubanj, a Jim s ritam gitare na bas. Bagi je ostao na solo gitari. Bend iz svih svojih snaga i dalje kopa i ruje po grooveu Delte i vježba novi materijal. Novi singl benda očekuje se početkom sljedeće godine.

Najnovije vesti

Izdvajamo