-

NaslovnaVestiVesti iz regiona“Fernweh” - četvrti singl Marčela, Nensi i Šljuke pred objavu samog albuma

“Fernweh” – četvrti singl Marčela, Nensi i Šljuke pred objavu samog albuma

Dok odbrojavamo dane do izlaska albuma “Nojeva varka”, stiže nam i četvrti singl Fernweh, koji je Marko Šelić Marčelo uradio sa svojim stalnim saborcima Nevenom Glibetić Nensi i Aleksandrom Jovanovićem Šljukom. Spot je, kao i prethodne, režirao Nemanja Maraš, ovoga puta sa glumicom Dunjom Stojanović u glavnoj ulozi.

“Fernweh” nam otkriva za nijansu dalje priču koju “Nojeva varka” nosi u svojih 16 pesama, ali i bogatstvo kreativne energije kojoj su doprineli kako vrsni saradnici iz benda, tako i gosti.

Marčelo je ovom albumu pristupio kao jednom od svojih književnih dela  svaka pesma predstavlja poglavlje romana u stihu, a publika će celinu imati priliku da otkrije već za pet dana, kada album bude objavljen.

Naslov “Fernweh” je nemačka reč koja predstavlja osećanje suprotno od nostalgije za domom – etimologija reči je fern, što znači daleko, i weh, odnosno bol.

Više o samoj ideji za pesmu Marčelo kaže: “Kao i prethodna, ova pesma je u delu Nojeve varke gde je na snazi potpuni opoziv samoga sebe najavljen još u Udahni: ovaj ja s albuma isključio se iz svega, pa čak i iz sopstvene privatnosti. Naslov otprilike znači goruću potrebu da se bude drugde, a ne tu gde si; pesma je o onim ljubavnim odnosima u kojima je jedna strana prisutna samo fizički, dok je mislima upravo drugde, ili nigde  i cela je iz vizure one druge strane , koja u takvoj vezi ispašta. No baš ta naizgled mirna, ljubavna pesma ispostaviće se metkom koji napravi rupu na kupoli lažne ravnodušnosti i pogura priču albuma ka eksploziji. Kakvoj? To će slušaoci saznati već za koji dan, u sledećoj numeri.

Nevena Glibetić Nensi, stvarajući setnu, soul atmosferu, svojim raskošnim vokalom nosi celu pesmu, te navodi: “Album koji ćete uskoro čuti dao mi je priliku za najšarolikiji pevački izraz do sada, jako se radujem što će publika napokon čuti šta smo sve zakuvali. Svaki od tih stilova mi je drag i blizak, ali soul zvuk pesme ’Fernweh’ je ono nešto gde sam najviše kod kuće. Pritom je cela iz ženskog ugla, usred albuma čiji je pripovedač muškarac, što je takođe i zanimljivo i važno: ta promena energije baci jedno novo svetlo na priču koja se nastavlja iz pesme u pesmu.

 Ova pesma je savršen prikaz naše saradnje: Marko dođe s idejom, utvrdimo emocije i raspoloženje pesme – i muzika poteče. Sa svakom pesmom koju smo radili za ovaj album bilo je isto: brzo, lako i kreativno.Fernweh ima i taj organski zvuk benda, kome su svi članovi doprineli svojim ličnim muzičkim izrazom: bubanj je odsvirao naš bubnjar Aleksandar Cvetković Drama, a bas naš basista Marko Fabry.”  utisak je koji prenosi vrsni pijanista Aleksandar Jovanović Šljuka, koji je i sam nedavno objavio solo album, dok u pesmi sa Marčelom klavirskim deonicama upotpunjuje melanholičnu atmosferu.

“Nojeva varka” je album koji je stvaran dugo i najbrižljivije do sada, a konačno će se slušaocima u celosti otkriti 21.12.2021. Do tada nas očekuje još jedan singl.

Najnovije vesti

Izdvajamo