-

NaslovnaVestiVesti iz regionaDubioza Kolektiv snimila nezavršenu pesmu Dina Dvornika

Dubioza Kolektiv snimila nezavršenu pesmu Dina Dvornika

Bosansko- hercegovački bend Dubioza Kolektiv, objavili su pemu i spot za numeru “Treba mi zraka”, koju je 2003. napisao Dino Dvornik u saradnji sa Harisom Ćustovićem.

Porodica Dina Dvornika dala je saglasnost da momci iz benda završe pesmu i snime u svom fazonu. Pesmu su objavili nedelju dana nakon godišnjice smrti pevača.

“Pesmu smo producirali zajedno sa Harisom Ćustovićem. Zvuči dosta drugačije od naše produkcije, ali smo opet ostali u nekom Dubioza kolektiv stilu. Upravo to je i bio izazov ove saradnje: da pesma zadrži svoj duh u kojem je napisana još 2003. godine, a da zvuči kao nešto što bismo napisali danas. Najtužnije je što tematika pesme iz 2003. savršeno korenspondira sa aktualnim događajima u našoj regiji”, kaže Brano Jakubović, klavijaturista Dubioze.

Spot je režirala splitska rediteljka i fotografkinja Marcella Zanki, a glavnu ulogu u spotu ima zagrebački glumac Damir Klemenčić.

“Dino Dvornik obeležio je moje odrastanje u Splitu, bio je drukčiji, bio je buntovnik. Pokretao je i ohrabrivao ljude svojom muzikom i idejama, a bio je stalno ‘tu negde’, jedan od nas. Ovaj neočekivani duet vizualizovala sam u Splitu kao omaž Dinu Dvorniku na indirektan način. U našoj priči pratimo lika ‘izgubljene generacije’ koji još živi s roditeljima, ima problematičnu vezu, ali većinu svog vremena gubi na druženjima i zabavama gdje je gomila sličnih ljudi koji nalaze spas jedan u drugome. Ovo je priča bilo kojeg grada na Balkanu posle rata, jedino što je čini drukčijom u Splitu je to šta je Split okružen predivnom osunčanom prirodom i bojama, šta čini totalni kontrast na sivu zapravo depresivnu priču”, objašnjava mlada rediteljka.

“Biće jako zanimljivo videti reakcije ljudi. Nama je uvek izazov da u nečemu što na prvu zvuči drugačije od nas nađemo svoje mjesto. Već se osećamo potpuno ispunjenim jer smo odličnu pesmu oteli od zaborava i na svoj način uradili svoju posvetu Dini Dvorniku. Ako se pesma svidi ljudima, biće nam još draže”, rekao je Branko Jakubović.