-

Naslovna Vesti Vesti iz regiona Dokumentarac o Cobainu na Cinema City festu

Dokumentarac o Cobainu na Cinema City festu

Montage of HeckOvogodišnju selekciju 8. Cinema City festivala, koji se održava od 29. juna do 5. jula, predvodi film “Kurt Kobejn: montaža pakla” (Kurt Cobain: Montage of Heck), scenariste i reditelja Bret Morgena

Na Planet Rock Music Stageu gledaoci će se susresti i ove godine sa muzikom i filmovima u okviru popularne selekcije Planet Rock, koja svake godine izaziva veliko interesovanje publike zahvaljujući odličnom odabiru muzičkih filmova. Pored filma o Kurtu Kobejnu na festivalu će se prikazivati i mužički filmski hitovi kao što je “Depeche Mode: živi u Berlinu“, “Potraga za Felom“, “Ulični svirači” i mnogi drugi.

Ovogodišnji slogan je “Na pravom mestu u pravo vreme”, a za vreme festivala publici će biti predstavljeno 70 filmskih ostvarenja. Selekciju na sceni – Planet Rock Music Stage & Open Air Cinema prati muzički program Cinema City festivala koji ove godine čine 7 koncerata mladih bendova i stvaralaca: Jarboli, Threesome, Stray Dogg, Iskaz, Zemlja Gruva, Vis limunada, kao i DJevi Rasheed & Flip, Future Sound of Danube.

Muzička priča koja predvodi ovogodišnji festival je priča o vođi i duhovnom središtu, frontmenu, tekstopiscu i gitaristi grandž grupe Nirvane, Kurtu Kobejnu. U dokumentarcu “Kurt Kobejn: montaža pakla“, pratimo život slavnog umetnika od malih nogu pa sve do slavnih godina punih uspona i padova.

Pored Morgenovog dokumentarca o Kobejnu publika može imati pogledati i fenomenalan dokumentarac “Depeche Mode: živi u Berlinu“, zapis jednog od najboljih koncertnih nastupa kultnog elektronskog benda Depeche Mode održanog u Berlinu. I to iz perspektive holandskog fotografa i reditelja Antona Korbejna.

Potraga za Felom“, je takođe jedan od hitova festivala, film reditelja i oskarovca Aleks Gibnija prati priču o životu, muzici i društvenopolitičkoj ulozi Nigerijca Fele Anikulapa Kutija, začetnika novog muzičkog pokreta afrobeata. Fela je svojom muzikom izražavao revolucionarne stavove protiv diktatorske nigerijske vlasti 70-tih i 80-tih godina.

U okviru muzičke selekcije prikazivaće se i film “Ulični svirači” reditelja Nemanje Babića. Ovaj dokumentarac prati jedan od mnogobrojnih muzičkih festivala u Novom Sadu.