fbpx

-

Naslovna Vesti Vesti iz regiona Chui na INmusicu; počelo glasovanje za natječaj "Zasviraj sa Žujom"

Chui na INmusicu; počelo glasovanje za natječaj “Zasviraj sa Žujom”

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

Chui
Instrumentalna trojka Chui pristupa jazzu na potpuno drugačiji način. Miješajući ga s elektronikom, post-rockom, jungle zvukovima, funkom, drum’n’bassom i ambijentalnom glazbom pretvaraju jazz u glazbu na koju se istovremeno može zaplesati, ali i otploviti u kozmičke daljine, što će pokazati i na jedanaestom INmusic festivalu.

Neobično ime Chui dolazi iz staroafričkog jezika Swahili što znači leopard, a asocira i na riječ ”čuj” što jasno govori što treba učiniti s Chuievom glazbom – “slušati i glazba će dati odgovore na sva pitanja”, kaže trojac iz benda. Prvi album “Chui” (2012) Chuievce je postavio kao bitno ime na glazbenoj sceni. Ubrzo postaje jasno kako ovo nije jedan od prolaznih bendova već trio koji postavlja nove kriterije na hrvatskoj jazz i alternativnoj sceni. Krajem 2013. godine objavljuju drugi album “The Second Arrival” koji kao i prvijenac dobiva samo pohvale od glazbenih kritičara i publike. Ovaj put s manje eksperimentalnih tonova, veći naglasak stavljaju na plesni groove i energiju. Na albumu im se pridružuje niz kvalitetnih glazbenika koji zaokružuju cijeli zvuk s trubom, krilnicom i trombonom, a jedinstvenost zvuku dale su i oceanske školjke. Treći album “Third Sun From The Stone” (2015) vrlo je brzo na većini top lista hrvatskih radio stanica proglašen za domaći album godine – što do sad nije uspjelo niti jednom jazz sastavu u Hrvatskoj.

zasviraj_sa_zujom_inmusicU srijedu, 30. ožujka krenulo je glasovanje četvrtog glazbenog natječaja “Zasviraj sa Žujom” u organizaciji INmusic festivala i Ožujskog piva, a publika još jednom ima priliku sudjelovati u odabiru izvođača koji će nastupiti na INmusic festivalu i to na vrlo jednostavan način – glasovanjem za svog favorita u natječaju “Zasviraj sa Žujom”.

INmusic festival i Ožujsko pivo pozivaju sve zainteresirane da poslušaju prijavljene bendove te svojim glasom pomognu svom favoritu da zasvira na najcjenjenijem hrvatskom open-air festivalu!

Prvi od tri kruga internetskog glasovanja službeno je otvoren, a koji bend će doći finala natječaja odlučit će glasovi publike. Publika odabire svog favorita te im svojim klikovima pomaže da budu na korak bliže finalnoj večeri natječaja, također i pozornici INmusic festivala. I ove godine odaziv izvođača iz cijele Hrvatske bio je velik, a preslušavanjem svih prijavljenih publika će zasigurno naići na mnoge pjesme koje će im se svidjeti.

Prijavljeni bendovi razvrstani su u tri kruga glasovanja, a glasovanje je moguće putem posebne aplikacije na Facebook stranici Ožujskog piva i to u sljedećim periodima:
1. krug: od 30. ožujka do 5. travnja (do kraja dana u ponoć)
2. krug: od 6. travnja do 12. travnja (do kraja dana u ponoć)
3. krug: od 13. travnja do 19. travnja (do kraja dana u ponoć)
U tri kruga glasovanja odabiru se tri finalista – po jedan izvođač iz svakog kruga. Izabrani bendovi zasvirat će na finalnoj večeri zajedno s četvrtim finalistom kojeg će izabrati stručni žiri sastavljen od predstavnika INmusica, predstavnika Ožujskog piva te poznatog hrvatskog glazbenika ili glazbenog kritičara.

Veliko finale natječaja održat će se 3. svibnja u Vintage Industrial Baru u Zagrebu gdje će se finalisti predstaviti uživo, a uz publiku će ih pozorno pratiti i prisutni predstavnici medija koji će izabrati konačnog pobjednika.

Pobjednik natječaja “Zasviraj sa Žujom” nastupit će na INmusic festivalu, a finalistima koji ne osvoje glavnu nagradu Ožujsko pivo osigurat će vrijedne poklone. Pobjednički bend dobiva jedinstvenu priliku zasvirati na INmusicovoj glavnoj pozornici te će se naći rame uz rame velikim svjetskim izvođačima koji će nastupiti na jedanaestom izdanju festivala, među kojima su Florence + The Machine, PJ Harvey, Gutterdämmerung featuring Henry Rollins, Jake Bugg, Skunk Anansie, The Kooks, Wilco, Django Django, Pennywise, The Coral, Yeasayer, The Heavy, Kawasaki 3P, Pat Thomas and Kwashibu Area Band, Orkesta Mendoza, Monoswezi, My Baby, Gustafi, Gretta, Žen i mnogi drugi.

Natječaj ”Zasviraj sa Žujom” pokazao se kao odlična polazišna točka za kvalitetne domaće autorske bendove. Osim što pobjeda donosi priliku za predstavljanje pred rastućom festivalskom publikom, kasnije se otvaraju i nove prilike za daljnje uspjehe u domaćoj, ali i inozemnoj glazbenoj karijeri. Prošlogodišnji pobjednik bend je zanimljivog imena Mnogi Drugi, dok su prijašnji pobjednici bjelovarski progresivni rock trio Them Moose Rush i zagrebački bend Achromatic Attic. Jedanaesto izdanje INmusica spremno čeka novog pobjednika natječaja ”Zasviraj sa Žujom”!

INmusic festival #11 održat će se od 20. do 22. lipnja na Jarunu u Zagrebu.

Ulaznice po najpovoljnijoj redovnoj cijeni u prodaji su do 15. travnja, a dostupne su putem službenog festivalskog web shopa, mogu se uplatiti u više od 100 poslovnica OTP banke Hrvatska, te se mogu kupiti u Dirty Old Shopu u Zagrebu. Cijena trodnevne festivalske ulaznice iznosi 299 kuna (+ troškovi transakcije) dok cijena za sedmodnevni festivalski kamp iznosi 200 kuna (+ troškovi transakcije) i dostupna je samo putem službenog INmusicovog webshopa.