-

NaslovnaVestiVesti iz regionaBorghesia objavila live album "Better Live Than Dead"

Borghesia objavila live album “Better Live Than Dead”

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

better-live-than-deadNakon dugih 33 godina od svog početka Borghesia je dočekala svoj prvi mini album, snimljen uživo.

“Better Live Than Dead” nudi pet starih pjesama u novoj formi, koje je reformirana postava snimila na koncertima oktobra 2015. godine u zagrebačkom klubu Močvara i ljubljanski Kino Šiški. Koncertni mini-album, koji je dostupan izključivo u digitalnoj formi putem platforme Bandcamp (besplatno, odnosno po principu ‘sam-odaberi-cijenu’), je izdao slovenački nezavisni izdavač Moonlee Records.

Kultna slovenačka grupa Borghesia, koja se vratila na koncertne bine 2014. godine, kad je izdala i svoj poslednji album “And Man Created God” (Metropolis Records), se je godinu kasnije ustalila u postavi Dario Seraval, Aldo Ivančić, Andraž Mazi, Jelena Rusjan i Irena Tomažin. Novi članovi i nove kreativne snage se odražaju i na nekoliko drugačijoj zvučnoj sliki Borghesije, što se primječuje na več spomenutom poslednjom studijskom albumu. Istovremeno su i pjesme starijeg datuma na koncertima dobile nov izračaj, zbog čega je Borghesia odlučila, da će predstaviti i diskografsko zapisati i pet svojih starijih numera (“Tako mladi”, “Young Prisoners”, “Am I?”, “Nočne šetnje” i “Pasto Nudo”).

Za zvuk i snimke se pobrinuo Jani Mujić, pjesme je miksao i masterizirao Aldo Ivančić. Ispod naslovne fotografije se potpisuje Janez Gerčar, a samu naslovnicu je dizajnirao mladi hrvatski dizajner Antonio Karača.

Među izabranim pjesmama vrijedi istaknuti ‘Nočne šetnje’, koji je ujedno bio i prvi videospot Borghesije, snimljen davne 1983. godine. Koncert u Kino Šiški je snimila i RTV Slovenija u okviru emisije Aritmija (Aritmični koncerti) iz kojeg je napravljen i videospot za pjesmu ‘Pasto Nudo’.

Borghesia trenutačno sprema material za novi album, koji je predviđen za 2017. godinu, a istovremeno najavljuje i nastup na Exit Festivalu u Novom Sadu u petak, 8. jula.