-

Blankfile izbacio spot za pesmu „B.F.H.C.“

Blankfile
foto: Dušan Jauković

Kako mali dobijaju velike je uvek aktuelna tema koja zaokuplja pažnju. Pogotovu među nama u Srbiji koji slušamo iz dana u dan koliko smo mali. Još pažljivije na temu gledamo ako se bavimo muzikom u toj maloj Srbiji, a baš nas gađa, onako, direkt u glavu i srce ako to radimo kako to radi Blankfile. Priču o tome, u vidu novog spota, priča ovaj beogradski hardkor bend.

15 godina prolivanja krvi i znoja, kako kažu momci iz Blankfile, toliko je dovoljno da stignete tu gde su oni. A gde su? Pa, i dalje na margini muzičke scene u Srbiji, ali jači nego ikad, čini se. Sigurni u sebe i to što rade, ovi momci objašnjavaju onu mantru da to što su „mali“ ne može da ih spreči da rade velike stvari. U tom ritmu nastavljaju i domaćoj muzičkoj sceni serviraju ukus modernog beogradskog hardkora u vidu novog spota, a za ponajviše autobiografsku pesmu sa aktuelnog EP izdanja (Gold Standard, 2023)BFHC. Jedan video koji može lagano da se izmeri sa svetskim spotovima vrhunskih bendova iz žanra, ali možda još bitnije, sa svime što viđamo od muzike po domaćim tv i internet programima. 

Spot je skoro, pa u potpunosti, igrani spot. Imamo uvod, razradu, obrt i zaključak. Sve to u tri minuta. Naravno da nije moglo da se izbegne prikazati i sirovu energiju BFHC kolektiva, ali spot dominantno vozi filmska priča o grupi momaka koji igraju svoju partiju života. Simbolično, za glavnu temu je uzet poker, jer možda i najbolje oslikava životnu igru koju igra Blankfile (i svaki sličan bend u Srbiji) –  besomučno rizikovanje i ulaganje, borba da se ostane u igri, te opijenost ciljem da se postigne pobeda, koja je unapred određenim uslovima, u startu već jako nerealna. Taj put nije lak i nosi mnogo razočaranja i udaraca na moral. Ipak, ova grupa momaka, bar u spotu, na kraju doseže do te zlatne pobede. Dok moćni protivnik besni zbog toga, svi „mali“ ovoga sveta mogu da otvore šampanjac i slave do kasno u noć, pod svetlima sistema koji je pokušao da ih limitira. 

Kao i nekoliko puta do sad, Blankfile je producentsku palicu za ovaj video uradak predao Dušanu Jaukoviću i snimano je na više lokacija u Beogradu. Nivo produkcije je filmski, a interesantno je da momci u ovom spotu, po prvi put do sad, nijednom ne uzimaju instrumente u ruke. Zamisli to! Ideju za scenario su doneli sami, a scene su kadrirane po ugledu na top filmove koji se bave pokeraškom tematikom, kao što su Rounders, Casino Royale i dr. Inače, scene napolju su snimane u gerila fazonu – dođem, snimim, bežim, pa su tako, na primer, momci lično na terenu morali da organizuju tokove slučajnih prolaznika dok se hvata sledeći savršeni „take“. Za drumski saobraćaj ne smemo da pričamo, bar ne zvanično. U svakom slučaju do-it-yourself priča.  

Da li će se svi složiti u oceni da je domaća muzička scena dočekala jedan vrhunski video spot, pesmu i bend, ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno – takav pristup ne viđamo često kad je underground u pitanju. I, na kraju, kako mali pobeđuju velike?! Svi taj odgovor već znate, a pogledajte novi spot Blankfile za pesmu BFHC, ako vam je potreban mali podsetnik, navodi se u saopštenju.

 

Najnovije vesti

Izdvajamo