-

Billie Joan vratila se novim spotom


Kantautorica Billie Joan objavila je spot za pjesmu „Graveyard Dad„.

Spot je sniman u dva dijela; jedan na području stare vojarne u Sinju te drugi u obližnjoj šumi, a snimio ga je i montirao mladi i talentirani Sinjanin Dominik Belančić. Isti je odgovoran za spot sinjske grupe M.O.R.T po imenu „Logor“, također snimljen na poprištu vojarne.

Spot i sama pjesma posvećena je njenom ocu te se osvrće na alkohol i suicid, teške teme koje mnogima ne leže pa zato radije pjevaju o suncu, cvijeću i sreći, no Billie smatra da je bitno govoriti o realnosti, koliko god neugodna bila. A realnost jest:

  • Hrvatska je pri vrhu u Europskoj uniji po pijenju alkohola, s više od 12 litara po odrasloj osobi (EU prosjek je 10 litara)
  • Pretpostavlja se da u Hrvatskoj preko 300 tisuća osoba boluje od alkoholne ovisnosti
  • Alkohol može potaknuti suicidalna razmišljanja, a s obzirom na to da slabi kontrolu nad vlastitim ponašanjem, pod njegovim je utjecajem lakše počiniti suicid
  • U deset godina ubilo se 10.000 Hrvata
  • Na dan se ubiju tri osobe, najčešće vješanjem
  • U Hrvatskoj se stopa samoubojstva kreće oko 25 na 100.000 stanovnika i psihijatri nas po tome ubrajaju u visokorizične zemlje
  • U oba slučaja najugroženija skupina su muškarci

Za sve one kojima treba pomoć i podrška na kraju spota naveden je CENTAR ZA KRIZNA STANJA I PREVENCIJU SUICIDA gdje se može doći bez najave i uputnice između 8 i 20 sati ili nazvati telefonom 01 2376 470 od 0 do 24 sata.

U međuvremenu, dok čekamo novi album kantautorice Billie Joan (o kojem ćemo uskoro znati više), možemo ju poslušati uživo:

8. 6. – Festival Poezika; Novi Sad (Srbija)
9. 6. – Caffe Bar Žiža; Banja Luka (BiH)
16. 6. – TBA; Sinj (Hrvatska)
18. 7. – Podgorica (Crna Gora)
19. 7. – Nikšić (Crna Gora)
20. 7. – SeaRock Festival; Kotor (Crna Gora)

Najnovije vesti

Izdvajamo