-

NaslovnaVestiVesti iz regiona"Betonjera": Slatka muzika napravljena od betona

“Betonjera”: Slatka muzika napravljena od betona

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

Filip Ćafi Avramović

U cilju promocije underground muzičke scene, bubnjar i osnivač benda Streetcore Unity, Filip Ćafi Avramović osmislio je online emisiju “Betonjera” koja se svakog četvrtka emituje putem njegovog Youtube kanala.

“Betonjera” je Filipova verzija podrške uspavanoj balkanskoj hardcore pank i metal sceni, a u tome mu pomaže i njegov ortak Spejs. Do sada su objavljene tri epizode “Betonjere”, a ovog četvrtka na redu je i četvrta. Filip za Balkanrock otkriva kako je došao na ideju da pokrene “Betonjeru” i koliko je ovakav vid promocije bitan za mlade bendve i underground scenu.

BR: Šta te je inspirisalo da pokreneš jednu ovakvu formu i zašto si se odlučio baš za ovaj vid promocije underground scene?

Filip: Ja sam ovo hteo da radim još pre 2-3 godine. Kad imaš bend trudiš se da pošalješ svoj materijal svim mogućim fanzinima, online magazinima koji se bave muzikom. Pa ako pročitaju tvoj mail, pročitali su. Još ako ga objave? Uuuuuuu, raduješ se tri dana. I sami znate koliko je potrebno medijskog prostora za underground scenu na Balkanu, i ja mislim da je ovo odlična fora da što više ljudi čuje što više odličnih bendova sa Balkana. A naravno, Balkan vam je plodna zemlja za talente, pogotovu za underground muziku.

BR: Odakle ideja za naziv “Betonjera”?

Filip: Ja imam uzrečicu, i stalno je koristim, koja glasi : “Od beton”. Obično je upotrebim kad čujem dobar bend sa dobrim rifovima koji me oduševi. A ima li šta slađe od bombonjere? Slatka muzika napravljena od betona. Kad iskombinujete ta dva – ispadne “Betonjera”.

BR: Ko se sve od bendova može naći u “Betonjeri” i da li će biti samo bendova iz Srbije ili sa prostora celog Balkana ili ex-YU?

Filip: Svi underground bendovi koje ja lično slušam i sa kojima sam delio binu. Verujte, to je dosta, dosta imena. Kad sam počinjao, mogao sam da nabrojim dvadesetak. Kako kopam po muzici na mom kompu, sad ih ima stotinu. Cela bivša Juga + Bugarska – Grčka eventualno.

BR: Kakav je odziv bendova nakon nekoliko epizoda?

Filip: Odziv je … hmmm. Kako da vam kažem, jedno 10 puta više od onoga čega sam se nadao da će biti. Kad biste znali samo koliko mi poruka podrske stigne na dnevnoj bazi, zaprepastili biste se. Srce mi je puno. To samo znači da pogađam pravo u centar.

BR: Šta nas očekuje u “Betonjeri” #4 ?

Filip: Očekuje vas iznenađenje. Nećete samo mene gledati, već ću da ugostim ljude koji prate scenu duže od mene, da i oni objasne neke stvari, šta je dobro a šta nije. Obuhvatićemo sve žanrove, neće biti striktno HC. Ohrabrujem sve bendove ili fanove da šalju snimke ili bendove koje misle da su dobri i da imaju šta da kažu i pokažu.

U nastavku pogledajte četvrtu “Betonjeru” koja je naslovljena “It’s all about punks”: