-

Besplatan kamp na „Slaughter“ horor i hevi metal festivalu

Slaughter Festival
Slaughter Festival – foto: Saša Đorđević

Internacionalni festival umetničkih horor filmova “Slaughter Festival” ove godine se održava od 30. juna do 2. jula u nekadašnjoj doljevačkoj klanici u organizaciji Komplos Art Factory udruženja građana iz Doljevca.

Biće prikazano 36 filmova na tri bioskopska platna, jednom u glavnoj hali, i na dva bioskopska platna na otvorenom, u fabričkom krugu nekadašnje klanice. Biće prikazani dugometražni igrani, dokumentarni, eksperimentalni i kratki filmovi horor žanra.

Istovremeno, publika će imati priliku da isprati nastupe 12 inostranih i domaćih hevi metal bendova u pratećem programu, koji će nastupati na dva nezavisna stejdža „Slaughter Heavy Metal“ festivala.

Umetnički direktor festivala je istaknuti srpski poznavalac horor kinematografije, dr Dejan Ognjanović, pisac, kritičar, prevodilac i urednik, a za program pratećeg muzičkog dela zadužen je poznati muzičar Željko Ljubić Piti.

Najbolji film biće nagrađen Zlatnom Macolom, nagradom koja asocira na radni alat doljevačke klanice osnovane daleke 1952. godine.

Novitet na festivalu od ove godine predstavlja mogućnost besplatnog boravka u kampu u okviru festivalskog prostora kao i korišćenje bazena, teniskih i drugih sportskih terena kao i sportski ribolov. Uz priliku da se obiđu lokalne turističke destinacije kao što je srednjovekovni grad Koprijan. Rezervacije su otpočele i vrše se slanjem imejla na camp@slaughterfestival.com.

Sa ciljem podsticanja domaće filmske produkcije i širenja interesovanja za horor žanr, festival raspisuje konkurs za kratki domaći film strave, trajanja od 5 do 30 minuta.

Uslovi: 1) da film obrađuje horor motive i teme, snimljene i režirane na horor način; 2) da film nije javno dostupan na internetu (Youtube i drugde); 3) da je godina produkcije 2022. ili 2023. a zemlja produkcije – Srbija.

Konkurs je otvoren do 25. juna 2023. godine.

Do ovog datuma svi punoletni autori filmova mogu slati svoje radove, u MPEG formatu, fajlova ne većih od 10 Gb, preko Wetransfera, na imejl horror@slaughterfestival.com ili, alternativno, mogu poslati bezbedni, zaštićeni link ka nekoj platformi (npr. Vimeo) gde se film može pogledati.

Uz link sa fajlom filma poslati u mejlu osnovne podatke: Naslov, Godinu produkcije, Ime scenariste i reditelja, Kratak opis zapleta (do dve rečenice).

Najbolji filmovi biće prikazani na ovogodišnjem festivalu, a najboljem među njima biće dodeljena nagrada Zlatna Macola.

Posetioce očekuje i bogat prateći program. Slikani murali na zidovima klanice na temu istorije filmskog horora, a biće organizovano nekoliko tribina, radionica i izložbi strip crteža.
Ulaz za sve posetioce se ne naplaćuje, a za goste iz Niša i Leskovca, biće organizovan besplatan prevoz do Doljevca i nazad, kao i besplatan parking za sve one koji dolaze svojim automobilima.

Festival su podržali na konkursima Ministarstvo kulture Srbije i Opština Doljevac.

Najnovije vesti

Izdvajamo