Beograd dobija Rok muzej

rok muzejGrupa entuzijasta iza Instituta za savremenu muziku pokrenula je inicijativu za osnivanje Rok muzeja u Beogradu u kojem bi ravnopravno bilo predstavljeno stvaralaštvo umetnika iz cele Srbije.

Projekat ima podršku gradskog Sekretarijata za kulturu i Ministarstva kulture i informisanja.

Jedan od predstavnika instituta, Miroslav Cvetković, gitarista benda Bajaga i Instruktori, objasnio je Tanjugu da je ideja da Rok muzej bude svojevrsni kulturni centar sa izraženom edukativnom funkcijom.

Muzej bi trebalo da ima stalnu i putujuću postavku, ali i da bude mesto gde će se kroz radionice, predavanja, projekcije tematskih filmova i tribine podsticati na stvaralaštvo novi autori i otkrivati mladi talenti. U “Kući slavnih” bili bi prestavljeni i pioniri rok kulture. Institut za savremenu muziku organizuje u Centru za razvnotežu izložbu na kojoj će predstaviti ideju za osnivanje rok muzeja u Beogradu.

Rok kritičar Aleksandar Žikić smatra da je muzej rokenrola potreban svakom ozbijnom velegradu na svetu jer “od polovine dvadesetog veka naovamo nije postojala kultura koja u istoj meri poništava granice i afirmiše globalizam u najplemenitijem vidu”.