-

Bendovi traže naknade za nastupe na festivalu Belgrade Beer Fest, festival za sada ćuti

Električni Orgazam Belgrade Beer FestVeliki broj domaćih bendova koji su u avgustu 2021. godine nastupili na festivalu Belgrade Beer Fest izašao je u javnost sa zajedničkim saopštenjem u kojem su naveli da taj beogradski festival do danas nije isplatio ugovorom dogovorene honorare za nastupe.

„Prave se mrtvi, ne obaveštavajući nas gde je zapelo, kako je smelo da zapne i kada ćemo biti isplaćeni“, navodi se u zajedničkom saopštenju bendova, objavljenom na njihovim zvaničnim Facebook profilima.

Prema njihovim rečima, sličnih problema nisu imali ni sa neuporedivo manjilm festivalima, kao ida ne mogu da razumeju da „najveći festival i njegovi sponzori dozvoljavaju to sebi“.

„Da besramno duguje novac ljudima koji su svoj posao pošteno obavili, strpljivo pre toga deleći sudbinu sa svima ostalima koji takođe nisu mogli da rade u prethodnom periodu“, istakli su bendovi.

Dragan Novičić, koji je bio zadužen za „booking“, odnosno dogovaranje nastupa bendova na festivalu, izjavio je za Balkanrock da od 62 benda „sa većinom nije izmireno ništa“.

Prema njegovim rečima, on od oktobra, kada je bendovima isplaćena trećina honorara, nema kontakt sa vrhom festivala. Istakao je da ne za šta se tačno dešava sa vlasništvom, kao ni da li postoje neki finansijski problemi.

Menadžer benda Ritam nereda, Marko Ristić, rekao je za Balkanrock da i taj bend iškečuje svoju naknadu, ali da u prethodnih nekoliko nastupa tom festivalu nisu imali sličnih problema.

„Sigurno je da bend sebi neće dozvoliti da im se ponove ovakve stvari, jer ne žele da ih neko ponižava“, rekao je Ristić i naglasio da bend „neće nastupiti na festivalu dokle god su u vlasništvo umešane strukture vlasti“.

Balkanrock je putem mejla i telefona pokušao da stupi u kontakt sa predstavnicima festivala – direktorom i vlasnikom, ali odgovor nismo dobili, dok je PR festivala kratko rekao da slučaj neće komentarisati.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao naš sajt, u toku je promena vlasništva festivala, a kontakt da bendovima je navodno već ostvaren.

Bendovi su istakli da ne pristaju na ćutanje, jer „ne mogu da razumeju da je je festival tog ranga više ugrožen od njih“, kao i da će preduzeti sve što je u njihovoj moći, „bilo putem medija, bilo putem pokretanja tužbi“.

„Na kraju, ostaje gorko pitanje da li je zaista moguće da je sve to potrebno kako bi se neko naterao na notornu odgovornost i preuzimanje sopstvenih obaveza, jasno definisanih ugovorom“, naveli su bendovi.

Istakli su da je ugovoreni rok isplate honorara bio 31. avgust 2021. godine, a da će o narednim koracima redovno obaveštavati javnost, usput pozivajući sve kolege da „solidarno stanu uz njih u toj borbi“.

Zajedničko saopštenje, između ostalih, podeli su bendovi Goblini, Ritam nereda, Del Arno Bend, Električni orgazam, Galija, Yu Grupa, KBO, Atheist Rap, Six Pack, E-Play, Iskaz, Deca loših muzičara, Jorgovani, NBG i mnogi drugi.

Najnovije vesti

Izdvajamo