-

Naslovna Vesti Vesti iz regiona Bend Crveni karton tvrdi da "Ima nade" (video)

Bend Crveni karton tvrdi da “Ima nade” (video)

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

crveni-karton
Četvrti spot kruševačkih ska pank buntovnika, benda Crveni karton, i reditelja Siniše Cvetića “Ima nade” dolazi baš u pravo vreme, kada, čini se, lokalne i regionalne novine, internet portali i ostali mediji previše promovišu bogate klince Instagrama, samoproklamovane „zvezde“, bahate bogataše i njima slične kreature modernog društva.

Nakon singlova “Buđenje”, “Da pređemo na stvar” i “Devedesete” ovo je četvrta vizuelizovana pesma Kartona sa hvaljenog prošlogodišnjeg albuma “Buđenje”, objavljenog za beogradsku izdavačku kuću Take It Or Leave It Records.

Pesma, ohrabrujućeg i obećavajućeg naziva „Ima nade“, govori o receptu za bolji i uspešniji život u danas sve demoralisanijem društvu. Kao i do sada, spot je zadržao underground izgled, „uradi sam“ produkciju, i budžet koji nije premašio par piva, dobru klopu i kvalitetan du(h)van! Rušenje grada simbolično oslikava kolaps kompletnog sistema vrednosti u društvu, koji nam je pokucao na vrata pre par decenija, raskomotio se i odomaćio, i izgleda nema nameru da ode, a sve zbog ljudi, korporacijskih giganata, čiji je jedini cilj novac i samozadovoljstvo, hedonizam I megalomanija.

“Karikiranje situacija u kojima se glavni junaci nalaze na početku spota je bilo potrebno, kako bi se naglasilo stanje prosečnog čoveka u društvu, kod nas. Usiljena idila, sa obiljem trećerazrene glume, namenski isforsirane, samo je dočarala ono što je kod nas jedino izvesno, a to je da je taj mir nedeljnog popodneva, spokoj kojem težimo, gotovo nemoguć, jer ga prekida baš On ili Oni, a On je džin u odelu, što bi Ameri rekli the suit, On koji kontroliše sve, pa tako kontroliše i naš i Vaš život”, zaključuju članovi benda.

Nakon izuzetno aktivnog koncertnog leta Crveni karton najavljuje dva svoja “južnjačka” koncerta: 1. 10. – Klub Od Sumraka Do Svitanja, Vlasotince i 8.10. – Art Pub Black Fox, Prokuplje.