-

Belle & Sebastian najavili novi album „A Bit Of Previous“

Belle & Sebastian
foto | Hollie Fernando

Škotska sedmeročlana skupina  Belle and Sebastian jedan su od najvažnijih indie pop sastava i svojevrsni rodonačelnici žanra koje publika strastveno podržava od samih početaka pomalo daleke 1996. godine.

Kroz svoju su karijeu uvijek slijedili jedinstvenu i divnu viziju onoga što pop predstavlja i što isti može postići. Trijumfirali su 1999. godine, kad su protiv svih izgleda osvojili BRIT Award nagradu za najbolji novi bend, a svoj premijerni nastup u Hrvatskoj trebali su održati 2020., na odgođenom 15. INmusic festival.

Singlom ‘Unnecessary Drama’, Belle & Sebastian najavljuju svoj deseti album „A Bit Of Previous“, prvi dugosvirajući material u sedam godina kojeg će 6. svibnja objaviti izdavačka kuća Matador. O prvom singlu frontman Stuart Murdoch kaže: „Pjesma govori o mladoj osobi, koja nakon prisilne stanke ponovo eksperimentira o tome kako je postojati u ljudskom obliku. Važe je li sve to vrijedno zbrke i nereda. Ipak, isprobate i postane ukusno, ali na kraju previše. Između nevolje i ničega, mi ipak biramo nevolju.“

Album „A Bit Of Previous“snimljen je u Glasgowu, rodnom gradu nagrađivane sedmorke, nakon što im je početkom 2020. zbog pandemije propao plan za let u Los Angeles.  Ono što je započelo kao nužnost, postala je osvježavajuća promjena tempa. Neopterećeni restriktivnim i skupim studijskim rasporedima, imali su vremena za duge šetnje ulicama i parkovima Glasgowa i spontana putovanja vlakom do obližnjih gradova koji su u stvaralačke procese ugradili osebujan osjećaj grada.

„Ova ploča je prvi dugi LP kojeg smo snimili u Glasgowu od 1999. godine i albuma „Fold Your Hands Child“. Svako jutro smo se nalazili u dogovoreno vrijeme, svirali svoje pjesme, pisali zajedno, isprobavali nove stvari, uzimali grudu gline i bacali ju svaki dan.“ – priča Murdoch.

Posljednjih nekoliko godina vidjeli smo Belle & Sebastiana u nizu eklektičnih i nadahnutih pothvata: The Boaty Weekender – njihov vlastiti četverodnevni festival kojeg su u društvu zvijezda održali krstareći po Mediteranu /pisanje soundtracak za redateljski prvijenac „The Inbetweeners“ Simona Birda / trilogija EP-a / live album koji ih prikazuje kao, još uvijek itekako iskusne zabavljače za glavne pozornice / projekt „Protecting The Hive“, realiziran zajedno s fanovima tijekom lock downa 2020. godine.

Zajednički nazivnik, koji se može pratiti do njihovih najranijih dana, je nemiran DIY duh i neposredna veza s obožavateljima i glazbenom zajednicom koja ih okružuje.

 

Najnovije vesti

Izdvajamo