-

NaslovnaVestiVesti iz regionaAlternativna istorija u novoj pesmi grupe Anchy & Moondogs

Alternativna istorija u novoj pesmi grupe Anchy & Moondogs

Anchy & the Moondogs

„Šta bi bilo da je fulio Gavrilo i da su Švabe i partizani bili najbolji jarani“ – ovim stihovima počinje pesma grupe Anchy & the Moondogs pod nazivom „Oj Germanijo (Dojčland)“.

U takvom, humorističkom raspoloženju se bave i poigravanju čuvenim pitanjem „šta bi bilo kad bi bilo“, te da li bi se drugačija istorija pisala da su neke stvari iz naše prošlosti uhvatile neki drugi smer.

Spot, sniman na lokacijama širom Sarajeva, nas vraća u vreme kada je Gavrilo Princip, tadašnji pripadnik organizacije „Mlada Bosna“, izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Usled svega toga, autori su u okviru ovog spota promenili točak istorije, pa Ančijev Gavrilo u trenutku kada se sprema da povuče obarač i ispali sudbonosni hitac ugleda prelepu devojku koja mu odvlači pažnju, a Ferdinand zahvaljujući tome preživljava atentat.

Kako navode autori teksta, muzike i aranžmana Anil Melunović i Haris Bise, pesma ima ljubavni štih, ali se takođe bavi i viđenjem stanja u današnjem društvu, apsurdima istorije i egzodusu mladih iz regiona kojima je najčešća poslednja stanica upravo Nemačka.

Uz gorenavedeni dvojac sviraju i gitarista Vlatko Milošević, basista Valentin Šiška, klavijaturista Dino Olovčić, trubač Darko Beus, drombuljaš Mirsad Abdagić Kike, dok je bubnjeve programirao Toši Domaćin u studiju Helem Nejse. Pesmu su otpevali Renata Kurtalić i Anchy uz podršku hora AKCUS Seljo, a značajan doprinos celokupnom aranžmanu pružio je i poznati sarajevski muzičar Ivica Vinković.

Spot je, po zamislima autorskog dvojca, režirao Jasmin Duraković, a u njemu učestvuje i plesna trupa „Društveni salsa klub El Paso“.

Najnovije vesti

Izdvajamo