-

NaslovnaVestiVesti iz regionaAko volite Pepperse i modernu umetnost, ne propustite ovu izložbu

Ako volite Pepperse i modernu umetnost, ne propustite ovu izložbu

Erwin Wurm Lauba ZagrebLauba – Kuća za ljude i umetnost ovog leta pripremila je atrakciju svetskog kalibra za posetioce Zagreba. Naime, od 3. jula do 25. avgusta održava se izložba Erwin Wurm: The Show, na kojoj je predstavljen niz radova velikog austrijskog umetnika koji su nastali u poslednjih 30 godina.

Erwin Wurm jedan je od najvažnijih aktera na globalnoj umetničkoj sceni, a njegovi radovi nalaze se u brojnim muzejskim kolekcijama među kojima se ističu MoMA (New York), Tate Modern (London), Centre Pompidou (Pariz) i MUMOK (Beč). O njegovoj popularnosti svedoči prošlogodišnja izložba u Taipei Fine Arts Museumu, koju je posetilo preko 260.000 ljudi i to pod restrikcijama usled pandemije.

Erwin Wurm Lauba ZagrebU Zagreb je povodom izložbe stigla slavna “Narrow House”, uska kuća koja je oduševila svet na Venecijanskom bijenalu 2011. godine. U pitanju je kuća Wurmovog detinjstva, a manipulacijom dimenzije širine umetnik ukazuje na ograničenost mentaliteta posleratne Austrije u kojoj je odrastao. Igre s volumenom svakodnevnih predmeta do uznemirujućih razmera čest su alat koji umetnik koristi u svom opusu, što je vidljivo i u instalaciji “Crooked Car” koja je takođe izložena u Laubi.

Posetioci izložbe u Zagrebu imaju priliku da na minut postanu umetničko delo, zahvaljujući popularnoj seriji radova “One Minute Sculptures”. Upravo ovi interaktivni radovi stavili su Wurma na mapu globalne umetničke scene kada su čuveni Red Hot Chili Peppers iskoristili nekoliko jednominutnih skulptura za svoj spot “Can’t Stop”. Ovi radovi komentar su na apsurd svakodnevnog života, a od učesnika traže da se postavljaju u neobične poze i odnose s rekvizitima i time promene svoju perspektivu.

Interaktivne su i Wurmove “Drinking Sculptures”, radovi koji nisu skoz dovršeni sve dok publika s njih ne popije piće.

Sve u svemu, spektakularna izložba Erwina Wurma sjajan je razlog da ovog leta posetite Zagreb.

Najnovije vesti

Izdvajamo