-

6. Festival muzičkog filma – Paralelne vizije

paralel visions6. Festival muzičkog filma – Paralelne vizije odvijaće se od četvrtka, 17, do srede, 23. novembra, u Jugoslovenskoj Kinoteci 17-20.11., a zatim u Art bioskopu Kolarac 21-23.11. ove godine.
Paralelne vizije jedinstvenom selekcijom dokumentarnih i igranih muzičkih filmova, ovog novembra, u sale Jugoslovenske Kinoteke i Art bioskopa Kolarac, donose dvanaest novih naslova, kojima je zajednička tema muzika.
Festival otvara najnoviji dokumentarac Aleluja o večnoj legendi Leonardu Koenu, a pratiće ga i dokumenti o pola veka kultnog benda King Crimson, te londonskom poš džez klubu Ronnie’s.
Tu su takođe i moćne društveno-istorijske priče poput dokumentarnog filma, sa elementima igranog, Rudeboy: Priča o Trojan Records, o ska i rege subkulturi u Velikoj Britaniji 70ih, koja se istovremeno bavi i položajem Jamajčana koji su je svojim dolaskom u London i pokrenuli.
Ljubiteljima čuvene liverpulske četvorke (Bitlsi i Indija), biće interesantno da saznaju šta zapravo stoji iza fasciniranosti Pola i ekipe Maharišijem i kultom joge i Indije, koje su krajem 60ih, možda baš Bitlsi i preneli u zapadnu pop kulturu.
Kada je reč o brit popu, stiže nam prava poslastica, od autora Trejnspotinga, Denija Bojla i Irvina Velša, Knjiga postanja: Creation Records, britanski urnebesni biopik o Alanu Mekgiju, čoveku koji je kreirao masovni uspeh Oasis, Jesus And Mary Chain, Primal Scream…
Publika će moći da otkrije i šta se krije u bogatoj i do sada skrivanoj arhivi „odbeglog“ člana Rolingstonsa, Bila Vajmana (Onaj tihi), kao i da pogleda analitičnu rekonstrukciju poslednjih nedelju dana života Džona Lenona.
Pločama, kolekcionarstvom i ponovo subkulturama, bavi se i dokumentarac o dve decenije kultne njujorške prodavnice ploča Druga muzika (Other Music).
Jedan segment programa posvećen je ženama u muzici i pop kulturi: priča o spektakularnoj Lidiji Lanč, njujorškoj pankerki i buntovnici u 7. deceniji života, je apsolutna preporuka, a paralelno i autentični dokument o mladoj australijskoj rok zvezdi Kortni Barnet koja se, uprkos slavi i uspehu, kao i znatan deo Z generacije, bori sa anksioznošću i napadima panike.
U ozbiljnu društvenu temu seksualnog zlostavljanja u šou biznisu, upustili su se autori dokumentarca Skloni pogled, koji se bazira na svedočenjima žena koje su nekada bile tinejdžerke i obožavateljke poznatih rokera (Led Zeppelin, Guns ‘n’ Roses, Aerosmith…).
Karte po ceni 300 dinara, su u prodaji na blagajnama Kinoteke i Art bioskopa Kolarac.
Žurke, izložbeni i tribinski program su takođe deo Paralelnih vizija.
Više o programu na www.paralel.rs

Najnovije vesti

Izdvajamo