-

Umro Alan Vega (Suicide)

alan-vegaPevač kultnog elektronskog dua Suicide i solo umetnik, Alan Vega, umro je u snu, u 78. godini života. Henry Rollins je objavio vest putem svog vebsajta, uz odobrenje Alanove porodice i njenu izjavu o Alanovoj smrti.

U saopštenju porodica ističe da je Alan Vega bio „esencijalni umetnik na svakom mogućem nivou, koji je ceo svoj život posvetio pretapanju svojih vizija u umetnička dela“ i koji je „radio isključivo ono što je hteo“.

Alan Vega je bio jedna od značajnijih figura no wave pokreta na koji je imao veliki uticaj, ne samo kao muzičar, već kao i likovni umetnik, kao član radikalnog njujorškog umetničkog udruženja AWC-a (Art Worker’s Coalition), koji je izlagao svoje uticajne avangardne radove 70ih godina.

Zajedno sa Martinom Revom, oformio je grupu Suicide 1970. godine koja je bila jedna od prvih da upotrebi termin punk muzika u reklami za jedan od svojih koncerata. Objavili su pet studijskih albuma, od kojih je najpoznatiji debi album iz 1977. godine, koji se kao i grupa, zove „Suicide“. Album je imao uticaj na mnoge poznate muzičare kao što su Peaches, Lydia Lunch i čuveni Bruce Springsteen koji je bio pod njegovim snažnim uticajem pri pisanju i snimanju albuma „Nebraska“.