-

NaslovnaVestiVesti iz svetaU septembru sedamnaesti album Iron Maidena

U septembru sedamnaesti album Iron Maidena

Novi, sedamnaesti po redu studijski album grupe Iron Maiden, pojaviće se pred publikom 3. septembra u izdanju diskografske kuće BMG, pod naslovom „Senjutsu“ (u slobodnom prevodu sa japanskog: taktika i strategija). Sniman je u Parizu, uz pomoć njihovog dugogodišnjeg producenta Kevina Shirleya, a najavljen ovih dana singlom „The Writting On The Wall“.

Za tematski omot ponovo je bio zadužen ilustrator Mark Wilkinson, ovoga puta „obukavši“ Eddieja u samurajskom stilu, prema ideji Stevea Harrisa (ujedno koproducenta). Basista je povodom snimanja izjavio da se, na zadovoljstvo svih članova, odvijalo u francuskom studiju Guillaume Tell:

Prostor je savršeno odgovarao našim potrebama; u toj zgradi se nekada nalazio bioskop i ima zaista visoku tavanicu, tako da je akustika odlična. Album smo snimali po identičnom principu kao i prethodni: napišemo pesmu, probamo i odmah sve složimo dok je sveže. Postoji nekoliko veoma komplikovanih numera za koje nam je bilo potrebno mnogo napornog rada da bi zvučale baš kako smo zamislili, tako da je proces predstavljao veliki izazov. Ali, Kevin je sjajan u „hvatanju“ esencije benda, pa mislim da je vredelo truda! Ponosan sam na rezultat i jedva čekam da ga obožavaoci čuju.

Bruce Dickinson se nadovezao: Svi smo veoma uzbuđeni zbog ovog albuma. Snimali smo još početkom 2019. tokom pauze turneje „Legacy“, pa smo imali dovoljno vremena da pripremimo sve propratne stvari, uključujući omot i specijalni video spot. Naravno, pandemija je dodatno odložila sve – toliko o „savršenim planovima“, ili su to pre „strategije“? Pesme su raznovrsne, neke i prilično duge. Jedna ili dve zvuče dosta drugačije od našeg uobičajenog zvuka, pa mislim da će obožavaoci Maidena biti iznenađeni – nadam se, u pozitivnom smislu.

Poput prethodne ploče, „The Book of Souls“, „Senjutsu“ će biti objavljen kao dupli CD, odnosno, trostruki vinil i sadržati deset pesama. S obzirom na to da je između dva ostvarenja prošlo šest godina, radi se o najdužoj diskografskoj pauzi u karijeri Maidena.

Najnovije vesti

Izdvajamo