fbpx

-

Naslovna Vesti Vesti iz sveta Testament klasik "The New Order" puni 30 godina

Testament klasik “The New Order” puni 30 godina

Nakon toliko godina oni i dalje traju, nasleđe koje će ostati iza njih biće nešto što će buduće generacije pažljivo čuvati i pažljivo slušati. Dokaz za tako nešto je činjenica da i danas nakon toliko godina postoje neki novi klinci širom sveta koji uzimaju instumente u ruke začarani energijom ekipe koju predvodi Indijanac po imenu Chuck Billy, u želji da zvuče ili makar izgledaju kao oni. Oni su Testament i pre tačno trideset godina izdali svoj drugi studijski album “The New Order” koji je zauvek promenio američku thrash metal scenu i ekstremnu gitarsku muziku.

Album koji je lansirao u ovu grupu u mainstream vode uzimajući u obzir tadašnju situaciju u medijima je zapravo prvobitno bio odbijen od strane izdavačke kuće jer je trajanje istog bilo prekratko. Nakon toga su gitaristi grupe Eric Peterson i Alex Skolnick rešili da preuzmu stvar u svoje ruke i tako snimili još dva instrumentala i sa ostatkom benda uradili obradu pesme “Nobody’s Fault” grupe Aerosmith. Ostatak pesama na ovom albumu bi mogao slobodno da prođe kao BEST OF album jer se većina legendarnih pesama ove grupe nalazi upravo na ovom izdanju.

Ono što najviše karakteriše kompozicije koje su napisali tada perspektivni, mladi momci iz Kalifornije jeste nešto što do tada u thrash metal muzici nije viđeno, a to je kombinacija brutalnih rifova, sirove produkcije sa neverovatno prelepim melodijama. Najbolji primer toga se može čuti na samom početku naslovne numere na kojoj do izražaja dolazi sve ono na čemu su oni vredno radili. Sada već legendarna “Into The Pit” je bila nešto novo i sveže na sceni, sama dinamika te pesme je mnogo drugačija u odnosu na ostale bendove koji su svirali ovaj pravac muzike i izbacivali albume u to vreme, pa su tako ovi momci vrlo brzo dospeli do masivnih turneja i pokupili pažnju medija kao što je MTV.

I na kraju još jedan dokaz zašto je “The New Order” remek delo koje je inspirisalo mnoge, a to je da na samim pesmama ima i prelepih akustučnih delova koji slušaoca mogu da odvedu na drugu stranu. Akustične melodije i određeni delovi u pesmama su toliko drugačiji da je teško zamisliti da će se ubrzo cela situacija promeniti u thrash metal lavinu koja će na koncertima ovog benda izazivati masovne šutke.

Suma sumarum, sva energija Chucka Billyja je ovde, sva virtuoznost Alexa Skolnicka i genijalni aranžmani Erica Petersona su upravo tu, dok je ritam sekcija Grega Chistiana i Louieja Clementea motor svega. Zato je i posle trideset godina ovo jedan od najboljih albuma u thrash metal muzici, na samom vrhu ogromnog brda punog genijalnih bendova među kojima je i Testament, jači nego ikad.