-

NaslovnaVestiVesti iz svetaSony napravili kasetu sa kapacitetom za 64,750,000 pesama

Sony napravili kasetu sa kapacitetom za 64,750,000 pesama

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

sony-kaseta

Pomalo zapostavljen muzički medijum, kaseta možda će imati svoj povratak na veliak vrata. Kompanija Sony na International Magnetics konferenciji predstavila je kasetu koja može da snimi 185 terabajta podataka.

Standardne kasete najviše su mogle da sadrže 29,5 gigabajta podataka po kvadratnom inču, dok nova traka ima 74 puta veći kapacite, tačno 148 gigabajta po kvadratnom inču. Nije poznato kada će kaseta biti puštena u opticaj. Ova kaseta je prvenstveno namenjena za industrijske potrebe čuvanja ogromne količine podataka.

Poređenja radi, ovakva kaseta mogla bi na jednu traku da smesti pet puta više podatka nego najveći proizveden hard disk, ili 64.750.000 pesama što bi značilo više od 8 miliona dana potrebnih da se presluša.

Kaseta koristi tehniku formiranja vakuma koja se naziva taloženje raspršivanjem, koje stvara sloj magnetnih kristala ispaljujući jone argona na polimerni filmski supstrat. Kristali, reda veličine od samo 7,7 nanometra u proseku, pakuju se mnogo gušće nego bilo kojom drugom metodom.

Kasete su bile dominantni mediju 1990ih godina sa prodajom od preko 442 miliona. Međutim do 2007. godine prodaja je spala na 247.000 prodatih kaseta, i činilo se da je kaseta izgubila bitku sa mp3-em, diskom i vinilom. Ostaje se videti da li će novi proizvod iz Sony labaratorije moći da vrati ovaj medijum na tron.