-

NaslovnaReportažeSonar proslavio 25 godina postojanja rekordnom posetom

Sonar proslavio 25 godina postojanja rekordnom posetom

Gorillaz Sonar Festival Damon Albarn
Gorillaz

Nedavno održan Sonar Festival 2018 u Barseloni bio je najposećeniji u svojoj istoriji. 126.000 posetilaca iz 119 zemalja uživalo je u 150 muzičkih nastupa na 10 bina a preko 500 predavača predstavilo je 230 projekata u okviru Sonar D+ konferencije kreativnosti i tehnologije.

Sonar Festival 360Gorillaz su svojim prvim nastupom na ovom festivalu zadali svima domaći zadatak. Mešavina živog nastupa, animacija, horskog pevanja, ranije snimljenih gostiju kao i iznenađenja u vidu pojavljivanja članova De La Soul na sceni, oduševila je sve u publici, a naročito one u prvim redovima sa kojima se Damon Albarn grlio, slikao i pevao najveće hitove iz njihove karijere, ali i one sa poslednjeg albuma „Humanz“ koji je bio najzastupljeniji u set listi.

Poput njih, i Thom Yorke i Rosalia, po prvi put su nastupili na Sonar Festivalu i izvodili su nove stvari, a oni koji su redovni gosti, poput Laurenta Garniera, ili Richiea Hawtina, pripremili su posebne setove samo za ovu godišnjicu (Laurent plays Garnier i CLOSE).

Bonobo Live Sonar Festival
Bonobo

Kao posebni doživljaji, jer u pitanju su instalacije koje podižu audiovizuelno konzumiranje muzike na viši nivo. Kao izuzetni nastupi, izdvajaju se DESPACIO (instalacija savršenog zvuka, čiju su plejlistu sastavili 2ManyDJs i James Murphy iz LCD Soundsystem-a) i Sonar 360 (kompanija MEDIAPRO postavila je kupolu u kojoj se projektuje video koji gledate ležeci na podu, dok savršen zvuk dolazi sa svih strana).

Posle njih, teško je vratiti se u stvarni svet. Ipak, i u stvarnom svetu i dalje postoje sjajni izvođači i nastupi u konvencionalnom smislu, a favoriti publike ove godine bili su Kode9, Bonobo (ostala je dilema da li je bio bolji kao Live ili kao DJ set) na Sonar by Night, i George FitzGerald i 2ManyDJs na Sonar by Day.

Sledeće godine Festival se pomera za mesec dana i održaće se od 18. do 20. jula. Tek 2020. godine vratiće se u svoj standardni termin od 18. do 20. juna.

Najjeftiniji kontigent karata za Sonar Festival sledeću godinu već je u prodaji, i možete ga naći ovde.

Sonar by Day