-

Skočila prodaja kompakt diskova

record store, cd

Prema izveštaju Billboarda, prodaja CD-a u Sjedinjenim Državama porasla je u odnosu na prethodnu godinu, prvi put od 2004.

Vinil je možda upravo imao najveću prodaju od 1991. pre samo nekoliko nedelja, uglavnom zbog trošenja u prazničnoj sezoni (i Adel), ali ne računajući CD. Kompaktni muzički format je možda gubio tempo zbog ponovnog pojavljivanja vinila poslednjih godina, ali se 2021. pokazala kao značajna godina za diskove, čak i kada je prodaja vinila porasla za 51,4 odsto u poređenju sa 2020.

Marža povećanja CD-a nije bila tako značajna i iznosila je 1,1 odsto — 40,59 miliona CD-ova prodato 2021. naspram 40,16 miliona u 2020. — ali uzlazni zamah, koliko god bio mali, bolji je od kontinuiranog pada, posebno ako ljubitelji muzike nastavljaju da se oslanjaju na platforme za striming kao što su Spotifi, Apple Music i druge u svojim navikama slušanja.

Povećanje prodaje CD-a prošle godine je potpomognuto novembarskim izdavanjem novog albuma pevačice Adele „30“. Ovaj album činio je 2,15 odsto ukupne prodaje CD-a prošle godine.

Nije iznenađujuće da nijedna rok ili metal grupa nije krasila vrh top 10 lista.

Najnovije vesti

Izdvajamo