-

Satyricon uspešno zatvorili „Satyricon & Munch“ izložbu

Satyricon & Edvard Munch

Nakon uspešnih četiri meseca i velike posećenosti, članovi black metal benda Satyricon u saradnji sa Munch Museum u Oslu, zatvorili su 29. avgusta svoju „Satyricon & Munch“ izložbu, na kojoj je javnost imala prilike da, uz pozadinsku atmosferičnu muziku pod autorstvom benda, vidi i doživi neke od čuvenih slika i grafika najpoznatijeg norveškog umetnika, Edvarda Muncha.

Prema zvaničnom opisu izložbe, „presek Munkovih ekspresivnih motiva i korenito teške muzike Satyricona stvara prostor za razmišljanje i refleksiju koja nadilazi područje pukog black metala“. Nastavljajući sa crtanjem paralele između slikara i benda, najava tvrdi kako je, „baš kao u Muncha, pristup Satyricona otvoren i pronicljiv, u konstantnoj evoluciji“.

Na egzibiciji koju je, prema zvaničnom izveštaju benda, posetilo čak 350.000 ljudi, članovi benda Satyr i Frost se, međutim, nisu opredelili za standardni black metal pristup, već su ga obogatili i kompleksnom i veoma slojevitom neoclassical darkwave/dark ambient paletom zvukova.

Zadovoljni, iscrpljeni i, kako kažu, trenutno bez direkcije, nakon četiri godine rada na ovom projektu, Satryricon ispred sebe imaju otvorenu, ali dosta proširenu, kreativnu putanju, i ostaje da se vidi da li će se i dalje držati multimedijalnog pristupa.

Do sledećeg mogućeg projekta, slušaoci i ljubitelji umetnosti mogu da se zauzmu kako foto-knjigom, štampanom u saradnji sa fotografom Mortenom Andersenom (koji je takođe sarađivao sa drugim velikim imenima metal scene, poput Emperor i Peccatum), kao i da poslušaju muziku sa izložbe, koja je dostupna na svim striming platformama, u izdanju Napalm Records.

Najnovije vesti

Izdvajamo