fbpx

-

Naslovna Vesti Vesti iz sveta Sajtovi sa tekstovima pesama na udaru muzičke industrije zbog autorskih prava

Sajtovi sa tekstovima pesama na udaru muzičke industrije zbog autorskih prava

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

nmpaNakon dugogodišnje borbe sa sajtovima koji ilegalno nude muzički sadržaj, muzička industrija se okomila i na sajtove koje ilegalno objavljuju tekstove pesama.

Američka National Music Publishers Association (NMPA) pokrenula je zahtev za skidanjem pedeset sajtova koji sadrže tekstove pesama poput RapGenius, LyricsMania i StLyrics koje Google redovno stavlja među Top 500 najposećenijih sajtova u SAD. Po rečima čelnika NMPA, Davida Israelita, cilj nije ukinuti blogove, fan stranice i slično, već samo one stranice koje značajno finansijski oštećuju prihod autora pesama.

Prema njihovom tumačenju, te stranice ostvaruju prihod nudeći tekstove pesama za koje nemaju ovlašćenje da ih objave online. Navodi se da tokom jednog dana oko pet miliona Google-ovih korisnika u svojoj pretrazi sadrži reč “lyrics”. Ukoliko se posmatra popularnost takvih pretraga, dolazi se do zaključka da je tekstualni sadržaj znatno ugroženiji od audio sadržaja u doba interneta, smatraju članovi NMPA.

Pored navedenih sajtova, na listi su se našli i www.lyricstranslate.com, www.lyricsreg.com, www.lyricstime.com, www.lyrster.com, www.parolesBmusique.com, www.kovideo.net i www.songonlyrics.com.

Podsetimo se da je čuveni javni sukob protiv piratizacije audio sadržaja započet sa aferom “Napster“, kada je bend Metallica, otkrivši da se njihov materijal besplatno distribuira preko interneta, podnela tužbu kojom je ugašen sajt, ali ne i piraterija, koja je pronašla brojne puteve i održala se u životu i danas.