fbpx

-

Naslovna Izdvajamo Reakcije poznatih na smrt Leonarda Cohena: "Tama je upravo postala tamnija"

Reakcije poznatih na smrt Leonarda Cohena: “Tama je upravo postala tamnija”

leonard-cohenJedan od najuticajnih i najsvestranijih pevača, pesnika, stvaralaca i vizionara našeg vremena, Leonard Cohen, preminuo je u ponedeljak, 7.novembra u 82. godini života u svom domu u Los Anđelesu, tek nekoliko dana nakon što je objavio svoj novi album “You Want It Darker” . Njegov rad trajao je pet decenija, ali će trag koji je ostavio u srcima onih čiji je idol bio, pa i onih koji su samo nekoliko puta poslušali njegove maestralno melanholične i potpuno ogoljene i iskrene stihove. 

Leonard Norman Cohen je rođen 21. septembra 1934. godine u Montrealu, Kvebek, Kanada. Počeo je da piše poeziju već u svojoj 17. godini, a nakon što je diplomirao na montrealskom univerzitetu, objavio je i prvu zbirku pesama “Let Us Compare Mythologies”, i od tada je objavio još nekoliko zbirki i dva romana. Svoj muzički debi imao je 1967. godine na Newport Folk Festival, a godinu dana kasnije objavio je i prvi album “Songs of Leonard Cohen“. Sve ostalo je legenda.

U svom poslednjem intervjuu koji je dao za The New Yorker Leonard Cohen je izjavio da je spreman da umre: “Nadam se da smrt nije suviše neprijatna. To je to što se mene tiče.” Sudeći po rekacijama, svet ipak nije bio spreman za njegov odlazak.

Od jednog od najvećih pesnika među muzičarima sa tugom, setom, poštovanjem, ali i radošću što je svih ovih godina delio sebe kroz muziku, oprostile su se mnoge kolege. Nick Cave koji je tokom karijere imao prilike da obradi neke od Cohenovih pesama napisao je “Za mnoge od nas Leonard Cohen bio je najbolji tekstopisac ikada. Potpuno jedinstven i nemoguć za imitiranje, bez obzira koliko smo se trudili.

Moby je na svom Instagram profilu napisao “Dragi bože, ne. Tama je upravo postala tamnija. Predivan čovek, predivna duša. Molim te počivaj u miru Leonarde.

Beck je na Instagram profilu podelio fotografiju Cohena i izrazio zahvalnost rečima “Zbogom Leonarde, hvala ti na rečima, pesmama, poeziiji, životu – gospodin, majstor, heroj – hvala ti što si gledao u dubinu, što si delio svoje vreme dajući izbrušene dijamante, što si osvetljivao mračne kutkove gde stanuje duša, što si prevodio različitost koji i mi prepoznajemo, ali ne uspevamo da izrazimo, večeras te slavimo i šaljemo ti našu zahvalnost.

Nancy Sinatra: “Jedan od najboljih ikada. Tako tužno. Počivaj sa anđelima Leonarde. Aleluja

Rossane Cash: “Leonard Cohen je umro. Postoji pukotina u svemu, ali još uvek nema svetla.

Paul Stanley (Kiss): “Počivaj u miru. Pesnik, tekstopisac i odmetnik do kraja.”

Bette Midler: “Leonard Cohen je umro. Još jedan magičan glas je utihnuo.

Regina Spektor: “Tako tužna vest. Veliki Leonard Cohen je preminuo. Hvala na svemu što je tvoja muzika uradila za čovečanstvo… Ljubaznosti, ljubavi, lepoti, poeziji

Nije samo muzički svet ostao pogođen vešću o odlasku legende, čuveni australijski glumac Russel Crowe oprostio se od Leonarda Cohena rečima: “Dragi Leonarde Cohen, hvala ti za tihe noći, promišljanja, perspektivu, osmehe i istinu.

Save