-

Reakcije poznatih na smrt Davida Bowiea: „Primereno je plakati“

david bowieJutros je na zvaničnoj stranici Dejvida Bouvija osvanula informacija da je muzičar preminuo u 69. godini nakon 18 meseci borbe sa rakom. Svet je u šoku a društvene mreže odzvanjaju rečima oproštaja, sećanjima, slikama i klipovima jedne od najvećih rokenrol zvezdi.

david-bowie-nothing-has-changed-two-cdBouvi je rođen 8. januara 1947. godine pod imenom Dejvid Robert Džouns i tokom svoje karijere usvojio je više alterega, najpoznatiji je svakako Marsovac Zigi Stardast. Status “rok kameleona” dobio je ne samo zbog svih tih persona, Zigija, Belog Vojvode, Aladin Sejna, već i zbog kostima i muzičkih stilova koje je menjao konstantno tokom karijere.

Nekoliko dana pre smrti proslavio je 69. rođendan i fanove obradovao novim, ispostaviće se poslednjim albumom (Blackstar). Povodom Bouvijeve smrti oglasio se producent albuma Toni Viskonti, jedan od najdužih Bouvijevih saradnika, očinska figura koja je od muzičara napravila zvezdu. Viskonti je kao i Bouvi od javnosti krio da je muzičar bolestan i uslove u kojima je sniman album. Producent po prvi put sada deli drugačiji pogled na „crnu zvezdu“: „Uvek je radio šta je želeo. A želeo je da ovo odradi na najbolji način. Njegova smrt nije bila drugačija od njegovog života – umetničko delo. Napravio je Blackstar za nas, njegov oproštajni poklon. Znao sam godinu dana da će ovako biti. Nisam, ipak, bio spreman za to. Bio je izuzetan čovek, pun ljubavi i života. Uvek će biti sa nama. Za sada, primereno je plakati.

the next daySvoj oproštaj poslali su do sada mnogobrojni muzičari, a dok se piše ovaj tekst, poruke ne staju da pristižu. Mobi je podelio sliku njega i Bouvija, u ulozi „oca i deteta“ uz tekst: „Zbogom moj prijatelju. Dao si nam sve. Hvala ti za muziku i večere i smeh i prijateljstvo. Uvek ću te voleti„. Gin Simons iz benda Kiss rekao je da su „Changes“ i Zigijeva priča za njega bile ogroman uticaj. Madona se prisetila da joj je prvi koncert u životu bio Bouvijev: „Uništena sam! Ovaj veliki umetnik mi je promenio život! Prvi koncert koji sam ikada videla u Detroitu“. Producent i muzičar Đorđio Moroder osetio se „srećnim“ što je radio sa „takvim genijem“ na „Cat People“. „Oh Bože, počivaj u miru genije kakav si bio Dejvid Bouvi“ na Tviteru je napisao Bob Saget. Dire Straits su napisali da je „Legenda napustila Zemlju„. Oglasio se i jedan od Bouvijevih najboljih prijatelja Igi Pop: „Dejvidovo prijateljstvo bilo je svetlo mog života. Nikada nisam upoznao tako briljantnu osobu. Bio je najbolji koji postoji„.

Bili Idol je napisao da ga je vest „dovela skoro do suza“. „Inspirisao nas je da odemo dalje od propisanog i posegnemo i razbijemo prazninu života tokom 70ih u Engleskoj sa našom sopstvenom umetničkom formom„. Uvrnuti Al Jankovic napisao je „Osećam se kao da je vazduh izduvan iz mene – nisam bio spreman na ovo“. Na Bouvijevu smrt reagovala je i koleginica Alison Mojet: „Kako je bilo videti ga u svetu pre MTVa i mimikrije. To je ono što čini biti starijim da se oseća kao blagoslov. Bivši basista New Ordera i član Joy Divisiona Piter Huk smatrao je idealnom grupom tokom svog odrastanja Bouvija i Ronsona iz the Spiders from Mars. „To se nikada nije promenilo! Jedan od najvećih parova ponovo je ujedinjen„.

„The Rolling Stones su šokirani i duboko rastuženi što su čuli vest o smrti našeg dragog prijatelja Dejvida Bouvija. Dok je bio divan i ljubazan čovek, bio je i izuzetan umetnik, i pravi original“

 

Dosta mlađe Bouvijeve kolege takođe su imale lepe reči za njega. Kanje Vest ga smatra jednom od najvažnijih inspiracija, „tako neustrašiv, tako kreativan, dao nam je magiju za ceo život„. Farel Vilijams piše: „Dejvid Bouvi je bio pravi inovator, istinit kreativac„. Massive Attack su napisali da je bio „Besmrtan, neverovatan, kavaljer i heroj“. „Ceo svet je danas izgubio jednog od svojih najvećih. Dejvid Bouvi će živeti večno„, kažu iz benda Imagine Dragons. Skunk Anansie ga nazivaju „najvećom inspiracijom i velikim gubitkom za muziku i umetnost“ kao i „kameleonom, komičarem, Korintijancem i karikaturom„. Muzičarka Redžina Spektor za njega kaže da je bio „kosmički putnik, donosilac snova, pevač pesama“ dok je Florenc Velč napomenula da se „Originalni star-man vratio zvezdama„.

david bowie_blackstarI domaća javnost je reagovala na odlazak najvećeg. Damir Urban je rekao: „Jutros – osjećaj kao da sam pao u bunar. Umro je, vjerojatno, najveći. Držim njegovu crnu zvijezdu u rukama i spremam se preslušati album kojim se odlučio oprostiti od svega. Koliko mi je značio znam po tome jer sve što sada pišem o njemu izgleda glupo i sasvim suvišno. Kada umre toliko velik čovjek, s kojim su naši životi isprepleteni na razne načine, jedino što se može napisati je: umro je David Bowie… i tako, s njim…danas umire i jedan dio nas“. I organizatori Exit Festivala ostavili su poruku: „Pepeo pepelu, Zvezdana prašina zvezdanoj prašini. Kontrola Zigiju, bezbedan put nazad kući, nazad na bolje mesto, nedostajaćeš izvan svih reči. Hvala za svu inspiraciju koju si ostavio našoj skromnoj vrsti, trajaće čitavu večnost„.

nextdayvideoOvom tužnom vešću nije bio pogođen samo muzički svet već i ostatak javnosti pa izdvajamo neke od poruka, poput ove premijera Britanije Dejvida Kamerona: „Odrastao sam slušajući i gledajući pop genija Dejvida Bouvija. Bio je majstor re-invencije koji je nastavljao da pogađa. Veliki gubitak„.

Rki Gervajs (glumac): „Upravo sam izgubio heroja„.

Edvard Norton (glumac): „Celu svoju mladost proveo sam ležeći na tepihu svoje sobe slušajući Buovija i osećajući svoj um i otvorenog srca me je inspirisao više nego što mogu da se izrazim„.

Val Kilmer (glumac): „Dejvid Bouvi je bio ozbiljan genije koji će inspirisati milione hiljadama godina. Planete će biti imenovane po njemu„.

Gijermo del Toro (režiser): „Bouvi je postojao da bi svi mi čudaci naučili da je različitost bila dragocena stvar. Promenio je svet zauvek„.

Nil Gajman (pisac): „Šokiran sam i tužan. Svet je prazniji sada i sve njegove zvezde se obrušavaju„.

Za kraj, Queens of The Stone Age imali su vikinški oproštaj poručujući „crnoj zvezdi“ da će se videti u Valhali.

See you in Valhalla Black Star

A photo posted by QOTSA (@queensofthestoneage) on