-

NaslovnaVestiVesti iz svetaPrvi ugovor Beatlesa prodat za 275.000 funti

Prvi ugovor Beatlesa prodat za 275.000 funti

Prvi ugovor Beatlesa sa menadžerom Brianom Epsteinom prodat je za 275.000 funti na aukciji.

Paul McCartney, John Lennon, George Harrison i originalni bubnjar Pete Best potpisali su dokument 24. januara 1962. godine, pre nego što su postali slavni. To je dalo Epsteinu odgovornost za pronalaženje svirki bendu i upravljanje njihovim rasporedom i publicitetom. Dokument je bio prvi od dva ugovora između Epsteina i Beatlesa.

Gabriel Heaton, specijalista u aukcijskoj kući Sotheby’s, koji je bio zadužen za aukciju, rekao je: “Epsteina je oduvala njihova strast, energija, harizma i sirova seksualnost na sceni. Beatlesi su imali scensku energiju, ali je Epstein u njih ugradio osećaj profesionalizma“, dodao je Heaton. “Epstein ih je sprečio da jedu na pozornici, pobrinuo se da pesme sviraju pravilno i koherentno, i on ih je naučio da se poklone publici na kraju seta.”

Ugovor naglašava da će Epsteinova naknada biti 10%, povećavajući se na 15% ako zarada grupe pređe 120 £ nedeljno. Nakon što je Best napustio bend, drugi ugovor je potpisan 1. oktobra 1962. godine sa Ringom Starrom kao bubnjarom, i tada Epstein uzima veći procenat njihove zarade.

Dokument je prodat kako bi se prikupio novac za dobrotvornu fondaciju Ernest Hecht.