Prvi ugovor Beatlesa prodat za 275.000 funti

Prvi ugovor Beatlesa sa menadžerom Brianom Epsteinom prodat je za 275.000 funti na aukciji.

Paul McCartney, John Lennon, George Harrison i originalni bubnjar Pete Best potpisali su dokument 24. januara 1962. godine, pre nego što su postali slavni. To je dalo Epsteinu odgovornost za pronalaženje svirki bendu i upravljanje njihovim rasporedom i publicitetom. Dokument je bio prvi od dva ugovora između Epsteina i Beatlesa.

Gabriel Heaton, specijalista u aukcijskoj kući Sotheby’s, koji je bio zadužen za aukciju, rekao je: “Epsteina je oduvala njihova strast, energija, harizma i sirova seksualnost na sceni. Beatlesi su imali scensku energiju, ali je Epstein u njih ugradio osećaj profesionalizma“, dodao je Heaton. “Epstein ih je sprečio da jedu na pozornici, pobrinuo se da pesme sviraju pravilno i koherentno, i on ih je naučio da se poklone publici na kraju seta.”

Ugovor naglašava da će Epsteinova naknada biti 10%, povećavajući se na 15% ako zarada grupe pređe 120 £ nedeljno. Nakon što je Best napustio bend, drugi ugovor je potpisan 1. oktobra 1962. godine sa Ringom Starrom kao bubnjarom, i tada Epstein uzima veći procenat njihove zarade.

Dokument je prodat kako bi se prikupio novac za dobrotvornu fondaciju Ernest Hecht.