-

Preminuo velikan elektronske muzike Manuel Göttsching

Manuel GöttschingPrema saopštenju zvaničnog sajta Ashra, velikan nemačke eksperimentalne scene 70-ih i 80-ih, Manuel Göttsching, prošle nedelje je preminuo u miru, okružen porodicom.

Poznat kao pionir progressive electronic zvuka, i jedan od istaknutijih članova tzv. Berlinske škole, Göttsching je tokom svog životnog veka pomogao izgradnju temelja elektronske muzike u onom obliku kakav poznajemo danas, sarađujući sa svim značajnijim imenima berlinske scene tog vremena.

Studirajući pod švajcarskim avangardistom Thomasom Kesslerom, Göttsching je upoznao Hartmuta Enkea i Klausa Schulzea (Tangerine Dream), s kojima je par godina stvarao pod imenom Ash Ra Tempel, oslobađajući se blues korena u korist slobodne improvizacije i uvrnutih psihodeličnih jam-ova. Istoimeni album, na kojem se pojavljuju sva trojica, izdvaja se kao jedan od najznačajnijih uradaka iz tog perioda njegovog stvaralaštva.

Njegovi solo-albumi, uključujući solarne vibracije projekta Ashra, specifično ploče New Age of Earth koja, poput zapanjujuće građevine na omotu, predstavlja reper za space ambient umetnike do današnjeg dana; kao i ledena arpeđata E2-E4, nastala u toku jedinstvene, spontane improvizacijske sesije, obelodanili su neistražena sonična prostranstva minimal i ambient technoa, omogućivši budućim generacijama da nadograđuju i istražuju ove formativne ideje.

Najnovije vesti

Izdvajamo