-

NaslovnaVestiVesti iz svetaPreminuo Scotty Moore, Elvisov gitarista

Preminuo Scotty Moore, Elvisov gitarista

Scotty MooreLegendarni gitarista Skoti Mur, poznat po svojoj saradnji sa Elvisom Prislijem, preminuo je  28. juna u Nešvilu, u osamdeset četvrtoj godini.

Mur je sa Kraljem rokenrola sarađivao od njegovog prvog singla That’s All Right iz 1954. godine, kada su, izmotavajući se po Sun studiju Sema Filipsa, pokrenuli veliki rokenrol prasak. Zajedno su nastupali narednih četrnaest godina, zaključno sa Prislijevim velikim povratkom na scenu, poznatim kao ’68 Comeback Special, te se Murovo muziciranje može čuti na velikim hitovima poput: Heartbreak Hotel, Mystery Train, Hound Dog, Jailhouse Rock,  Blue Suede Shoes.

O značaju Skotija Mura za rok muziku ponajbolje svedoči izjava Kita Ričardsa: “Svi drugi su hteli da budu Elvis, a ja sam želeo da budem Skoti”, kao i to da ga je časopis Rolling Stone stavio na 29. mesto liste sto najboljih gitarista svih vremena. Objavio je dva solo albuma: The Guitar That Changed The World (1964) i All The King’s Men (1997). Sarađivao je sa Džerijem Li Luisom, Rojem Orbisonom, Džefom Bekom, Kitom Ričardsom i mnogim drugim velikanima rok muzike.