-

NaslovnaVestiVesti iz svetaPreminuo Peter Green, osnivač sastava Fleetwood Mac

Preminuo Peter Green, osnivač sastava Fleetwood Mac

Peter Green Fleetwood Mac
Foto: Mark Lennihan

Suosnivač Fleetwood Maca, Peter Green umro je u 73. godini, javlja Mirror. Vest su potvrdili njegovi advokati.

“S velikom tugom, porodica Petera Greena je ovaj vikend objavila njegovu smrt”, rečeno je u izjavi. Dodato je da je Peter umro mirno u snu.

Muzičar je rođen u Londonu, a osnovao je Fleetwood Mac 1967. godine, bend koji je smatran jednim od najboljih i najuspješnijih rock sastava svih vremena. Green je napustio Fleetwood Mac nakon poslednjeg nastupa 1970. dok se borio s poteškoćama u mentalnom zdravlju. Na kraju mu je dijagnostifikovana šizofrenija i proveo je vreme po bolnicama na kojima je prolazio elektrokonvulzivne terapije, odnosno elektrošokove, sredinom 70-ih.

Green je bio među osam članova benda – zajedno s Fleetwoodom, Stevie Nicks, Lindsey Buckingham, Johnom McViejem, Christine McVie, Dannyjem Kirwanom i Jeremyjem Spencerom – koji su 1998. godine uvedeni u Rock & Roll Hall of Fame.

Bend se izvorno zvao Peter Green’s Fleetwood Mac s Jeremyjem Spencerom. Legendarni muzičar napisao je popularne pesme Fleetwood Maca,”Black Magic Woman” i “Albatross“.

Časopis Rolling Stone prošle godine postavio je Petera na 58. mesto od 100 najboljih gitarista svih vremena.

Peter Green bio je u braku s Jane Samuels, no tek jednu godinu 1978, tokom koje su dobili ćerku Rosebud Samuels-Greenbaum.

Najnovije vesti

Izdvajamo