-

NaslovnaIzdvajamoPreminuo Mark E. Smith, frontmen kultnih The Fall

Preminuo Mark E. Smith, frontmen kultnih The Fall

Britanska post pank legenda Mark E Smith preminuo je danas u njegovoj 60toj godini života.

Frontmen kultnog sastava The Fall, koji je ispirisao mnoge bendove, morao je početkom godine da otkaže svoju američku turneju zbog Markove bolesti grla i sistemom za disanje. Precizniji uzrok smrti se za sada ne zna.

Mark je rođen 1957. godine u Prestvidžu u blizini Mančestera. Bend je osnovao 1976. i on je bio jedini stalni član.  The Fall muzika je često bila karakterisana repetetivnošću, abrazivna gitara uz pomoć Smith vokala, kritičar Steve Huey opisao je kao “apstraktna poezija puna komplikovanih reči, presahnute duhovitost, rezanja socijalnih opažanja, i uopšteno mizantropija (ponekad i više nego jasno navedeno podrazumevana).”

Bend je objavio ukupno 27 studijska albuma i trostruko više live albuma i drugih izdanja. Oni nikad nisu postigli uspeh veći od manji hit singlova u kasnim 1980-ih, ali su zadržala snažan kult sledbenika. Bend su dugo povezivali sa BBC-disk-džokej John Peel, koji ih navodi kao njegov omiljeni bend, objašnjava, “Oni su uvek različiti, oni su uvek isti.”

The Fall je poslednji put nastupao kod nas 2009. godine u Studentskom kulturnom centru u sklopu Jelen Pivo Live festivala.

U nastavku pogledajte jedan od poslednjih njegovih live izvođenja.