fbpx

-

Naslovna Vesti Vesti iz sveta Preminuo legendarni producent Beatlesa - George Martin

Preminuo legendarni producent Beatlesa – George Martin

The Beatles i George Martin u studiju 1966. godine
The Beatles i George Martin u studiju 1966. godine

Legendarni producent George Martin, poznat i kao peti Beatle, zbog njegovog doprinosa karijeri benda The Beatles, preminuo je juče u 90. godini života. Vest o njegovoj smrti potvrdio je Ringo Starr na svom Twitter profilu.

Iako ih do tada nikada nije upoznao, ni čuo uživo, Martin je potpisao ugovor sa Beatlesima, 1962. godine. Već za nekoliko meseci, bend je ušao u studio gde su snimili nekoliko pesama, uključujući i prvi komercijalni uspeh benda “Love Me Do“.

Peti Beatle je ostao uz Beatlese i bio njihova vodeća snaga čitavu narednu deceniju. Producirao je sve njihove albume, osim “Let It Be“, a imao je uticaja i na zvuk koji su The Beatles stvarali tako što je predlagao ubacivanje različitih instrumentalnih delova u pesme (gudački kvartet u “Yesterday“).

Pored rada sa Beatlesima, Martin je takođe sarađivao sa Eltonom Johnom, Jeffom Beckom, Cheap Trickom, i mnogim drugima. Tokom karijere duge gotovo pet decenija, George Martin je dobio 6 Grammy nagrada i proglašen je za viteza Ujedinjenog Kraljevstva.

Pre nego što se 1998. povukao iz posla, izdao je poslednji album “In My Life“, kolekciju njegovih omiljenih pesama Beatlesa, ili, kako je on rekao “njegovih prijatelja i heroja”.