-

Preminuo kantautor i producent Richard Swift

Richard Swift

Richard Swift, producent, multiinstrumentalista i kantautor, preminuo je sinoć u Takomi, saveznoj državi Vašington. Imao je 41 godinu.

Njegova smrt došla je samo mesec dana nakon što je hospitalizovan zbog stanja opasnog po život, ali koje tada nije objavljeno.

Swift je rođen u Kaliforniji, odrastao je na ruralnim obodima severne Minesote i jugoistočne Jute, da bi se u ranim godinama vratio u rodni grad gde je izgradio svoje ime.

Tokom 2005. godine objavio je dva solo izdanja – „Walking Without Effort“ i „The Novelist“ – koje će sam izdati pre nego što potpiše za Secretly Canadian etiketu, pa je usledilo reizdanje oba albuma na ploči „The Richard Swift Collection Vol. 1“.

Međutim, 2007. godina i album „Dressed Up for the Letdown“ označio je početak uspešne karijere za Swifta, a Jeff Tweedy, frontmen grupe Wilco, tada ga je pozvao ne samo da ide na turneju sa njima, već da snima u njihovim studiju.

Od tada, Swift je nastavio da objavljuje solo radove za Secretly Canadian, ali i da producira za druge izvođače sa etikete kao što su The Mynabirds, Damien Jurado i Laetitia Sadier.

Kasnije, osnovao je vlastiti studio po imenu National Freedom, u gradiću Kotidž Grouv u Oregonu, gde je sarađivao sa imenima kao što su Foxygen, Sharon Van Etten, Guster, Pure Bathing Culture i mnogim drugima.

Pored solo karijere, Swift je bio član mnogih bendova među kojima su najznačajniji The Shins, The Black Keys i The Arcs.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=unja83j9sDk&w=560&h=315]

 

Najnovije vesti

Izdvajamo