-

NaslovnaVestiVesti iz svetaPreminuo je Ray Thomas, jedan od osnivača benda The Moody Blues

Preminuo je Ray Thomas, jedan od osnivača benda The Moody Blues

Flautista, pevač i jedan od osnivača benda The Moody Blues, Ray Thomas, preminuo je u četvrtak uveče. Borio se sa rakom prostate još od 2013., imao je 76 godina. 

Zajedno su Mike Pinder, Graeme Edge, Clint Warwick i Denny Laine, kao i Thomas oformili The Moody Blues 1964. godine. Dve godine kasnije, Justin Hayward i John Lodge zamenili su dvojicu prvobitnih članova i bend je otpočeo sviračku fazu čiji će zvuk postati poznat kao prog-rok. U toj tranziciji, Thomasova flauta odigrala je veoma važnu ulogu, naročito u pesmi “Nights in White Satin”.

Pored svojih instrumentalnih zasluga, Thomas je doprineo mnogim pesmama i kao vodeći vokal. Napisao je i otpevao numere poput “Legend of a Mind”, “Dr. Livingstone, I Presume”, “And the Tide Rushes In” kao i poznatu “Veteran Cosmic Rocker”. Učestvovao je na skoro svakom albumu u 40-godišnjoj istoriji The Moody Bluesa, međutim kako se zvuk benda približavao synth-popu, njegova uloga se smanjila, tako da nije ni učestvovao na ploči “Sur la Mer” iz 1988. godine.

Pored rada u grupi The Moody Blues, Thomas je objavio i dva solo albuma, “From Mighty Oaks” 1975. i “Hopes, Wishes and Dreams” godinu dana kasnije. Zajedno sa ostalim članovima originalne postave biće uvršten u Rock and Roll Kuću slavnih sledeće godine.