-

Preminuo Ginger Baker, jedan od najvećih bubnjara svih vremena

Ginger Baker, legendarni britanski bubnjar rock i blues benda iz 60-ih, Cream, preminuo je u nedelju u bolnici u koju je primljen u kritičnom stanju pre desetak dana.

Cream, u kojem su pored Gingera Bakera svirali još i Jack Bruce i gitarista Eric Clapton, smatra se prvim superbendom dosad, premda se raspao nakon samo tri godine na vrhuncu karijere. Njihov album „Wheels of Fire„, bio je prvi dvostruki platinasti album na svetu.

Za manje od dve godine Cream je prodao 35 miliona ploča i proslavio se hitovima poput „I Feel Free“, „Sunshine of Your Love“, „White Room’ i ‘Crossroads“. 

Ginger Baker je 1969. godine zajedno sa Ericom Claptonom, Ricom Greshom i Steveom Winwoodom osnovao bend Blind Faith, a nakon toga 1970. godine Ginger Baker’s Air Force, koji je eksperimentisao sa jazzom i rockom.  Smatra se jednim od najboljih britanskih bubnjara svih vremena. 2013. sa svojim jazz bandom nastupio je na Nišville festivalu, što je bio i njegov jedini koncert održan u Srbiji.

Zbog višegodišnjeg pušenja i do 50 cigareta dnevno, 2013. godine je oboleo od KOPB-a (kronične opstruktivne bolesti pluća), a zbog degenerativnog osteoartritisa patio je od kronične boli u leđima. Pre tri godine je podvrgnut operaciji srca. Na njegovo je zdravlje bez sumnje doprinela i 20 godina duga borba sa ovisnošću o heroinu, koje se uspeo rešiti tek 1981. godine.