-

Preminuo Erkin Koraj – legenda turske rok muzike

Erkin Koraj (Erkin Koray), jedan od rodonačelnika anadolu roka (anadolu rock, fuzija turskih narodnih pesama i rok muzike), umro je 7. avgusta 2023. godine, u 82. godini života. Koraj je od 1980. godine, nakon državnog udara u Turskoj, živeo u Torontu u Kanadi, gde je nedavno primljen u bolnicu zbog problema sa plućima.

Erkin Koraj je rođen 24. juna 1941. godine u Istanbulu. Smatra se da je prvi u Turskoj svirao rok muziku izvodeći obrade Elvisa Prislija (Presley). Zbog svog imidža i duge kose bio je obožavan ali i proganjan, pa čak i izboden nožem. Koraj se proslavio svojim obradama narodnih pesama iz Anatolije i dela turske klasične muzike.

Od 1965. godine prešao je u Nemačku, a povremeno je boravio i u Holandiji i Francuskoj. Od 1967. godine, počev od „Anma Arkadaş”, objavio je niz singlova koji su 1973. sabrani u njegov prvi zvanični album „Erkin Koray”. Sledeće, 1974. godine objavio je do tada najprodavaniji singl „Şaşkın” (dabke, levantski arapski tradicionalni ples) kojim se pokazao kao izvanredni muzičar i aranžer.

Erkin Baba (Tata Erkin), kako je nazvan zbog svog uticaja na modernu tursku muziku, je na svom drugom albumu „Elektronik Türküler“ (Električne balade) umešno spojio psihodelični i progresivni rok sa tradicionalnm muzikom Turske.

Publiku je osvojio hitovima poput „Cemalim”, „Fesupanallah„, „Öyle Bir Geçer Zaman ki„, „Yağmur„, „Arap Saçı”, „Yalnızlar Rıhtımı”, „Çöpçüler“ itd. Nakon što mu je omogućen povratak u Tursku njegova muzika je dobila na popularnosti, a on je hvaljen zbog doprinosa zaštiti kulturnog nasleđa Anatolije. U novije vreme rad Erkina Koraja inspirisao je bendove poput Orphaned Land, Altin Gün, The Cyclist Conspiracy, Derya Yıldırım & Grup Şimşek i druge.

Najnovije vesti

Izdvajamo