-

NaslovnaIzdvajamoPreminuo David Bowie

Preminuo David Bowie

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

david bowieSamo nekoliko dana nakon što je napunio 69. godina i objavio album (Blackstar), jedna od najvećih rok zvezdi, Dejvid Bouvi preminuo je nakon osamnaestomesečne borbe sa rakom.

Bowie kao Ziggy Stardust
Bowie kao Ziggy Stardust

Bouvi je rođen 8. januara 1947. godine pod imenom Dejvid Robert Džouns i tokom svoje karijere usvojio je više alterega, najpoznatiji je svakako Marsovac Zigi Stardast. Status „rok kameleona“ dobio je ne samo zbog svih tih persona, Zigija, Belog Vojvode, Aladin Sejna, već i zbog kostima i muzičkih stilova koje je menjao konstantno tokom karijere.

Put uspeha počeo je 1969. godine pesmom „Space Oddity„, da bi mu karijeru obeležio konceptualni album „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“ kojim je promenio poimanje muzike u to vreme i napravio pravu evoluciju. Pred kraj 70ih odlazi u Berlin i snima trilogiju „Low„, „Heroes“ i „Lodger„. I u narednoj deceniji nije izostao još jedan izuzetan album, „Let’s Dance„, krcat hit singlovima.

david bowie_blackstarNa turneji „Reality“ tokom 2003. i 2004. godine doživeo je srčani udar na bini i prestaje da nastupa uživo i izdaje albume. Tek deceniju kasnije Bouvi se ponovo oglašava i 2013. godine izdaje album „The Next Day“ a pre samo tri dana objavio je i njegovog naslednika „Blackstar„, album koji je poprilično šizofren i eksperimentalan, a ispostavlja se i Bouvijev epitaf, imajući u vidu da je bio bolestan tokom procesa njegovog snimanja.

Pored 28 studijskih albuma, Bouvi se okušao više puta i na velikom platnu, glumivši u filmovima poput „The Man Who Fell To Earth„, „Merry Christmas, Mr. Lawrence„, „Labyrinth“ (kao Kralj Goblina) i kao Nikola Tesla u Nolanovom ostvarenju „The Prestige„.

Dejvid Bouvi za sobom ostavlja ženu Iman sa kojom ima ćerku Aleksandriju Zehru Džouns, i sina Dankana Džounsa (ranije Zovi Bouvi) iz prvog braka sa Anđelom.