fbpx

-

Naslovna Vesti Vesti iz sveta Preminuo country muzičar Guy Clark

Preminuo country muzičar Guy Clark

Guy ClarkGaj Klark, jedan od najznačajnijih predstavnika teksaškog i odmetničkog kantri zvuka (outlaw country), preminuo je danas u svojoj 74. godini.

Klark je rođen 1941. godine u Zapadnom Teksasu. Karijeru je započeo stvarajući pesme za druge autore, a 1975. objavljuje i debi album Old No. 1, na kom se nalaze hitovi poput L.A. Freeway i Desperados Waiting For The Train. U to vreme je već uveliko živeo u Nešvilu, jednoj od prestonica kantrija. Iste godine kad se pojavio debi album, sniman je i čuveni dokumentarni film Heartworn Highways, objavljen tek 1981, koji prikazuje neke od začetnika odmetničkog kantrija, među kojima su Klark, Tauns Van Zant i Stiv Erl.

Godine 2011. se pojavio album sa obradama Klarkovih pesama, This One’s For Him: A Tribute To Guy Clark, na kom su učestvovali neki od ponajboljih kantri i folk muzičara u ovom trenutku. Taj album je proglašen najboljim amerikana albumom te godine.

Dve godine kasnije Klark objavljuje svoj poslednji album, My Favorite Picture Of You, posvećen njegovoj pokojnoj supruzi. Album je osvojio nagradu Gremi u kategoriji za najbolji folk album.

Gaj Klark je preminuo u Ostinu, u rodnom Teksasu, nakon duge borbe sa kancerom.