-

Preminuo Ben E. King, autor hita „Stand By Me“

ben-e-king Soul pevač Ben I. King, najpoznatiji po hitu „Stand By Me“ preminuo je u77. godini, prirodnom smrću, saooštio je njegov izdavač.

King je karijeru počeo kao član benda The Drifters sa kojima je napravio velike hitove „Save The Last Dance For Me“ i „There Goes My Baby„. Pravo ime Ben Kinga je Bendžamin Erl Nilson koji iza sebe ime preko 20 izdatih albuma. Njegove numere „Stand by Me“, „There Goes My Baby“ i „Spanish Harlem“ uvrštene su u Rokenrol kuću slavnih kao 3 od 500 pesama koje su oblikovale rokenrol zvuk, a kasnije su sve tri primljene i u Gremi kuću slavnih.

Pesmu „Stand by me“ napisao je originalno za potrebe Driftersa, ali ostali članovi nisu želeli da je snime. Početkom 60ih Ben je radio na svom prvom solo albumu „Spanish Harlem“. Imao je zakupljen studio i ranije je završio sa snimanjem pesama. Kako je imao još plaćenog vremena u studio, producenti Džeri Lajber i Majk Stoler upitali su Bena da li ima još neku pesmu. Muzičar im je na klaviru odsvirao pesmu „Stand by Me“. Njima se dopala numera i pozvali su Kinga da je snimi. Tako je zahvaljujući čistoj sreći 1961. kao singl sa albuma „Don’t play that song“ u etar puštena „Stand by me“. Pesma je nastala pod uticajem istoimene gospel pesme Čarlsa Tindlija iz 1905. Pesma koristi progresiju akorda koja se zove ,,progresija 50ih“ (C-dur, A-mol, F-dur, G-dur) koja je u to vreme nazivana i „Stand by me promena“.

Ovu hit numeru obradili su mnogi muzičari poput Džon Lenona, Pennywise-a, Otias Redinga, Raja Kudera, Sila… Pesma je korišćena i kao odjavna špica istoimenog filma. 1999. godine „Stand by me“ dobila je status četvrte najizvođenije pesme XX veka, sa preko 7 miliona izvođenja.

Najnovije vesti

Izdvajamo