-

Preminula Tawny Kitaen, „video vixen“ i simbol hard rock ere osamdesetih

Tawny Kitaen David Coverdale

Nekadašnja glumica i model Tawny Kitaen, zaštitni znak legendarnih spotova grupe Whitesnake, preminula je 7. maja u svom domu u Njuport Biču, Kalifornija. Vest o smrti objavile su njene dve kćerke, ali je uzrok i dalje nepoznat. Imala je 59 godina.

Kitaen je najveću popularnost stekla tokom osamdesetih godina, kroz epizodne uloge u komediji „Bachelor Party“, sitkomu „Married…With Children“ i, pre svega, značajna pojavljivanja u danas čuvenim muzičkim spotovima. Njen ulazak u svet sve popularnijeg podžanra hard rocka, često nazivanog glam ili hair metal, označila je veza sa gitaristom grupe RATT, Robbinom Crosbyem, započeta još u tinejdžerskim danima. Pozirala je za upečatljive omote ploča „Ratt“ (1983) i „Out of the Cellar“ (1984), zatim se pojavivši u spotu za pesmu „Back for More“.

Ipak, ono što će je zauvek lansirati kao simbol ere obeležene velikim uticajem kanala MTV i tim putem posredovane vizuelne prezentacije muzike rock bendova, jesu uloge u spotovima grupe Whitesnake. „Is this Love“, „Still of the Night“, „The Deeper the Love“ i naročito „Here I Go Again“ (legendarne su scene na haubi belog „Jaguara“) donose joj titulu nezvanično najpopularnije video vixen. Za frontmena Davida Coverdalea udala se 1989. Razvod je usledio nakon dve godine. Kasnije je njen život obeležio niz kontroverzi, počev od neuspelog braka sa bejzbol igračem Chuckom Finleyem, preko problema sa zakonom zbog posedovanja narkotika, do plastičnih operacija sa neslavnim rezultatima.

Ono što ostaje svakako su spotovi kao svedočanstvo, prema mišljenju mnogih, zlatnog doba za hard rock muziku: specifične estetike osamdesetih, natapiranih kosa, hedonizma i, pre svega, mnogo talenta. David Coverdale je kao reakciju objavio tvit sledeće sadržine: „Upravo me probudila veoma tužna, neočekivana vest… Očekujem potvrdu… ali, ukoliko je tačno, moje iskreno saučešće njenoj deci, njenoj porodici, prijateljima i fanovima“.

Najnovije vesti

Izdvajamo