-

Posle sedam godina pauze, Belle and Sebastian objavili novi album

Belle & SebastianŠkotski indie pop bend Belle and  Sebastian, posle sedam godina pauze objavio je svoj deveti studijski album A Bit of Previous. Ovom događaju prethodio je novi video i singl „Talk to Me, Talk to Me“. Video spot su napisale i režirale 15-godišnje sestre iz južnog Londona, Freja i Rozali Salkeld.

O ovom poduhvatu frontmen benda Stuart Murdoch kaže:

Imali smo mali budžet za snimanje videa i hteli smo da ga sami napravimo, ali nam je ponestalo vremena. Zato smo objavili konkurs i pozvali filmske stvaraoce koji bi bili zainteresovani da naprave nešto od  postojećeg budžeta, zahtevajući vizual koji obuhvata ideju i predlog sinopsisa od 100 reči. Majka rediteljki se javila rekavši da su njene ćerke obožavateljke naše grupe i strastveni filmski stvaraoci i da su nam poslale materijal koji nam se dopao. One su ga zajedno napisale i režirale, i uključile gomilu svojih prijatelja, napravile svež i smešan pristup pesmi„.

Režiserke  Freja i Rozali dodaju:

Kada smo saznale da ćemo snimiti novi muzički spot Belle i Sebastian, bile smo više nego uzbuđene. Naša ideja je proizašla iz fotografija naših prijatelja, koje smo snimale za umetničke projekte. Bilo je zaista zabavno – birati drugovi na audiciji, a snimanje je bilo još bolje! Proces kao celina je bio neverovatan izazov i veoma smo zahvalne na prilici!

A Bit of Previous je prvi put predstavljen u martu i singlom „Unnecessary Drama” koji se trenutno nalazi na A-listi na BBC 6 Music.

Bend kreće na turneju po Severnoj Americi 24. maja. Njihova turneja po Velikoj Britaniji počinje u novembru, uključujući dva nastupa u londonskom Roundhouse-u.

A Bit of Previous snimljen je u rodnom gradu benda, Glazgovu, kada su planovi za let za Los Anđeles u proleće 2020. prekinuti zbog pandemije. Murdoch o ovom iskustvu kaže:

Uradili smo to zajedno, mi i grad. Ova ploča je bila prva ‘puna’ LP ploča za B&S u Glazgovu od Fold Your Hands Child, 1999. Godine. Svako jutro smo ulazili, svirali naše pesme, pisali zajedno, isprobavali nove stvari, uzimali poslovičnu grudu gline i bacali je.

Rezultat je jedan od najraznovrsnijih, praktičnih i uzbudljivih zapisa u katalogu bendova, koji su sami producirali i snimali (uz doprinos Briana McNeilla, Matta Wigginsa, Kevina Burleigha i Shawna Everetta). To je bend koji se bliži svojoj trećoj kolektivnoj deceniji postojanja sa gracioznošću, muzičkim bravadom i lirskom preciznošću, a koja se pojavljuje kao beskrajni izvor energije i reinvencije.

A Bit of Previous  je dostupan sa četiri različite verzije omota, umetničkih dela, za LP, CD-u i u digitalnom obliku. Posebna verzija LP-a uključuje bonus od 7″, sa dodatnom numerom A Bit of Previous

Najnovije vesti

Izdvajamo