-

Pop muzika i dalje broj 1 u svetu

IFPI ili Međunarodna federacija fonografske industrije (eng. International Federation of the Phonographic Industry), neprofitna organizacija koja zastupa interese industrije zvuka širom sveta, sprovela je istraživanje nad 34 000 korisnika interneta u starosnoj dobi od 16 do 64 godine, u 21 zemlji sveta, i izvela zanimljivu studiju o zastupljenosti muzike u svakodnevnom životu ispitanika, prenosi internet portal CoS.

Naime, prema rezultatima istraživanja, meksikanci slušaju najviše časova muzike nedeljno, Južnokorejci kupuju najviše muzike, dok Južna Afrika ima najviše tzv. „muzičkih fanatika“.

U 2019. godini, prosečno slušanje muzike popelo se na 18 časova nedeljno, u odnosu na 17,8 časova u 2018. godini. Meksiko je pobednik u ovoj kategoriji, s obzirom da jedan meksikanac, u proseku, provede 25,6 časova nedeljno slušajući muziku, odnosno više od 3 ipo sata dnevno. Rok je u Meksiku najpopularniji muzički pravac, a slede ga Pop i Latino Pop. Na četvrtom mestu po slušanosti u Meksiku nalazi se meksička regionalna muzika, Oldies su na petom mestu, reggaeton je na osmom mestu, dok se metal muzika, iako se brzo razvija, nalazi na desetom mestu.

Prema rezultatima, Južnokorejci kupuju najviše muzike, a 44% njih je u poslednjih mesec dana kupilo neku vrstu muzike, što je za 10% više u odnosu na SAD, i skoro 20% od globalnog proseka.

U pokušaju da izmeri entuzijazam kod ljudi kada je slušanje muzike u pitanju, IFPI je ispitanicima postavila jednostavno i derektno pitanje:“Koliko im muzika znači u životu?“

Od ukupnog broja ispitanika, samo 2,5% ispitanika je odgovorilo da im je muzika nevažna u životu, dok je više od polovine njih sebe opisalo kao „ljubitelje muzike“ ili „muzičke fanatike“.

Južna Afrika je na prvom mestu u ovoj kategoriji, a 75% ispitanika iz Južne Afrike je sebe nazvalo „ljubiteljima muzike“, „muzičkim fanaticima“, dok su SAD i Meksiko zauzeli drugo mesto sa 62%.

Prema rezultatima ankete, ovo su najslušaniji muzički pravci:

  1. Pop
  2. Rock
  3. Oldies
  4. Hip-Hop/Rap
  5. Dance/Electronic
  6. Indie/Alternative
  7. K-Pop
  8. Metal
  9. R&B
  10. Classical

Najnovije vesti

Izdvajamo