-

Patti Smith, Soundwalk Collective i Jesse Paris Smith posvećuju „Killer Road“ pevačici Nico

patti-smithHeroina muzičke scene, pesnikinja i vizuelna umetnica Patti Smith, zajedno sa Soundwalk Collective i svojom ćerkom, Jesse Paris Smith predstavlja jedinstven koncept “Killer Road” koji će biti objavljen 2. septembra za Bella Union/PIAS.

Svetlucavi ambijentalni zvuk uz elektronski podvučeno brbljanje cvrčaka prave put za nepogrešiv, jedinstven glas Patti Smith koji tiho intonira, zlosutne stihove: “The killer road is waiting for you/like a finger, pointing in the night.”

Iza muzike i koncepta za Killer Road stoji međunarodni trio Soundwalk Collective – Stephan Crasneanscki, Simone Merli i Kamran Sadeghi, uz ćerku Patti Smith, Jesse Paris Smith koji su osmislili trodimenzionalno istraživanje tragične smrti Christe Päffgen. Poznata pod nadimkom Nico, pevačica Velvet Undergrounda i solo pionir, Paffgen je poginula vozeći bicikl na Ibici, na leto 1988. Ironično, malo pre pogibije, Nico je povratila svoje zdravlje, nakon 15 godina heroinske zavisnosti. Godinu dana ranije, dosta je stvarala, pisala poeziju koja nikada neće biti objavljena ili čuta, sve do sad, u formi početne numere “Killer Road”.

Album čini 8 interpretacija Nikinih stihova pretežno uzetih sa klasičnih albuma kao što su “Desertshore” i “Drama of Exile” u aranžmanu njene koleginice pesnikinje i srodne duše, Patti Smith.

“Killer Road” je nastao tokom sudbinskog upoznavanja u avionu za Njujork gde su se kao putnici sreli Patti Smith i osnivač Soundwalk Collective, Crasneanscki. Killer Road je u početku bio živo audio-vizuelno iskustvo u okviru Crossing the Line festivala u Njujorku, 2014. godine. Konačno je ovo delo dobilo snimljenu verziju.

Naslovnu numeru poslušajte OVDE.

Killer Road lista numera:

1. Killer Road
2. My Heart Is Empty
3. Evening Of Light
4. Saeta
5. Secret Side
6. Fearfully In Danger
7. I Will Be Seven
8. The Sphinx
9. My Only Child

Save

Save