-

Naslovna Vesti Vesti iz sveta Odbačene tužbe protiv Boba Dylana i Rolling Stonea

Odbačene tužbe protiv Boba Dylana i Rolling Stonea

bob_dylanSud u Parizu odbacio je tužbu Predstavničkog veća hvatskih ustanova i hrvatske zajednice Francuske (CRICCF) protiv izdavača francuskog izdanja magazina Rolling Stone, kojem se sudilo zbog izjave Boba Dylana o ‘njušenju’ Srba i Hrvata.

U junu 2012.godine Bob Dylan je za Rolling Stone dao opširni intervju u kojem je loše govorio o crncima, belcima, nacistima, Srbima i Hrvatima. Sporni intervju sadržao je rečenicu, izvučenu iz konteksta u kojoj Dilan govori da Srbi mogu nanjušiti hrvatsku krv kao što su Jevreji mogli nacističku.

CRICCF su optužili slavnog kantautora za iznošenje mržnje protiv Hrvata, međutim, njihovu sudsku tužbu sud je odbacio prošle godine, a tužbu protiv francuskog izdavača Rolling Stone-a uputila na prekršajni sud. Ta tužba je takođe odbačena zbog pravnih formalnosti jer CRICCF nije uskladio svoj statut sa zakonom na koji se poziva u tužbi. Prema tom zakonu, društvo koje podnosi tužbu zbog kaznenog dela podsticanja mržnje mora u svome statutu imati navedeno da se bori protiv diskriminacije i govora mržnje.

Pitanje upućeno Dilanu bilo je da povuče paralelu između Amerike iz 1860ih i danas: “Mmm, Ne znam kako da kaže. To je kao… SAD su zapalili i uništili sebe u ime ropstva. SAD nije hteli diči ruke od toga. Moralo je da bude istisnuto. Ceo sistem je morao da bude iščupan nasilno. Dosta ubijanja. Šta, oko, 500.000 ljudi? Puno uništenja da bi zaustavili ropstvo. I to je sve o čemu se radilo. Ova zemlja je previše sj****a oko boje. To je distrakcija. Ljudi su posvađani samo zato što su druge boje. To je vrhunac ludosti i sputavao bi bilo koju zemlju – ili bilo koji komšiluk. Ili bilo šta drugo. Crnci znaju da neki belci nisu hteli da odustanu od robovlasništva – tačnije, da je bilo po njihovom, i dalje bi bili u lancima i ne mogu da se pretvaraju da to ne znaju. Ako imate goniča robova ili Klan u vašoj krvi, crnci mogu to da nanjuše. To se razvlači do današnjeg dana. Kao što su Jevreji mogli da nanjuše nacističku krv i Srbi mogli da osete hrvatsku krv.”