-

Od Nirvane i Soundgardena do ratnog heroja

jason-everman1Malo ko se seća perioda kada je Nirvana nastupala kao četvoročlani bend pre nego što su najurili gitaristu Džejsona Evermena.

Everman sa Nirvanom
Everman sa Nirvanom

Muzičar koji je do 26 godine uspeo da bude izbačen iz čak dva značajna benda svetske grandž scene, Nirvane i Soundgardena, na kraju je završio u američkoj vojsci, kao član Specijalnih jedinica na ratištu u Avganistanu i Iraku.

Evermenova ljubav za muzikom rodila se u detinjstvu tokom terapija kod psihijatra. Nestašni dečak, kome je sud odredio obavezno posećivanje psihijatra zbog maloletne delikvencije, naišao je na terapistu koji ga je učio sviranju gitare.

Muzička karijera startovala je kada ga je u Nirvanu doveo njihov originalni bubnjar Čed Čaning. Kobejn ga je čuvao kao iznenađenje sve do tonske probe u San Francisku, kada je zvanično predstavljen kao novi gitarista Džonatanu Ponemanu, ko-osnivaču etikete Sub Pop. Evermen je finansijski odigrao značajnu ulogu u lansiranju Nirvane, jer je pozajmio svoju ušteđevinu kako bi producentu otplatili dug za rad na albumu „Bleach„. No, Everman se tokom naredne turneje zatvorio u sebe i imao loše odnose sa bendom, tvrdi Novoselić, da su ga bez objašnjenja najurili iz ekipe i nikada mu nisu vratili novac koji im je pozajmio. U jednom intervju Kobejn je za taj nevraćeni dug rekao da je „otplata za mentalnu štetu“ koju im je gitarista izazvao.

Everman sa Soundgardenom
Everman sa Soundgardenom

U međuvremenu, nova prilika je pokucala na vrata. Hiro Jamamoto, basita Soundgardena napustio je bend, i to neposredno po izlasku bitnog albuma „Louder Than Love„. Njegovo mesto u bendu popunio je Džejson Everman, koji se pokazao bolje na audiciji od samog Bena Šeparda, sadašnjeg člana benda. Već naredne godine, nakon mnoštvo koncerata, Džejson se nije uklapao u bend pa su članovi demokratski izglasali njegov odlazak i doveli Šeparda.

Nakon još nekoliko neuspešnih bendova, Evermen se 1993. godine prijavio da služi vojsku. Počeo je kao rendžer na operacijama protiv narko kartela u Južnoj americi, i eventualno došao do Specijalnih jedinica. Kasnije je učestvovao u ratu u Iraku i Avganistanu. Povrh svega, nedavno je stekao i fakultetsku diplomu iz psihologije.

 

Najnovije vesti

Izdvajamo