-

Novi singl londonskog Dry Cleaning najavljuje njihov drugi album

Dry Cleaning
foto: Ben Rayner

„Anna Calls From The Arctic“ novi je singl četvorke iz južnog Londona, benda Dry Cleaning, najavljuje njihov drugi album koji se očekuje krajem oktobra.

Novi singl uvodna je pesma sa njihovog drugog studijskog albuma “Stumpwork”, koji izlazi 21.10. u izdanju kuće 4AD. Imali smo priliku da ih vidimo i uživo na ovogodišnjem izdanju InMusic festivala u Zagrebu.

Pesma pokazuje bend u njihovom najviše do sada introspektivnom i zanimljivom obliku – uskovitlana, motorička atmosfera koja vodi opušteno putovanje do ivice psihe i šire. Ubedljiva i hipnotička vožnja, u suprotnosti je sa prethodnim jungle-pop singlom „Don’t Press Me“ – pokazujući veliku kreativnu ambiciju i širinu benda, a kojim su i najavili svoj drugi album sredinom juna i to samo 14 meseci nakon izvanrednog prvenca “New Long Leg”.

Dry Cleaning su poznati po odrecitovanim umesto otpevanim vokalima, ali i po nekonvencionalnim tekstovima. Tako i u pesmi „Anna Calls From The Arctic“, Florence Shaw prepričava neuobičajeni razgovor s udaljenim prijateljem.

“Tekst je delomično inspirisan telefonskim razgovorima s prijateljem koji je živio i radio na Arktiku”, objašnjava bend i dodaje: “Pesma se razvila iz dubina, uz klavijature, bas i klarinet. Zatim je poprimila oblik tokom naših svirki koje su prethodile snimanju s John-om Parish-om i Joe-om Jones-om u Bristolu, i finalizirana u studiju Rockfield mesec dana kasnije, uz izvesnu muzičku inspiraciju koja je dolazila iz dramskih partitura Džona Berija (američki muzičar). Pesma je opservativna i senzualna.”

Igrani vizual prikazuje bubnjara benda, Nika Buxtona, u savršenoj formaciji, dok kliza unazad, režiran i snimljen od strane samog benda.

Ovaj skromni četveročlani bend menja okvire rock i punk muzike svojim post-punk stilom i avangardnijim pristupom tradicionalno vokalnog žanra.

Frontwoman Dry Cleaning-a Florence Shaw glas je iza muzike. Njen bezizražajan recital popraćen je funky bas linijama Lewisa Maynarda, rock melodijom nadahnutim gitarističkim rifovima Toma Dowsea i moćnim zvukom bubnja Nicka Buxtona. Svi ti elementi stapaju se u jedno, a kako bi stvorili prekrasne i povremeno apstraktne priče i teme u svakoj pesmi. Kao takve, jednostavno je nemoguće (po)slušati ih samo jednom.

Najnovije vesti

Izdvajamo